Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Orosz tiltás hazai agrárcégeknek

2004.09.24. 08:29
Nem exportálhat Oroszországba több nagy hazai élelmiszer-ipari cég, mivel a közelmúltbeli állat-egészségügyi szemlék után az orosz hatóságoktól nem kapta meg a szükséges engedélyt. Az érintett társaságok a háttérben politikai okot sejtenek, az FVM magas szintű diplomáciai lépésekre készül.
Több jelentős magyar élelmiszer-ipari társaság nem szerepel azon cégek között, amelyek állati eredetű termékeket exportálhatnak Oroszországba - tudta meg a Világgazdaság. Az orosz hatóságok nemrég tették közzé az általuk elfogadott magyar vállalatok listáját. Információink szerint erről lemaradt többek között a Globus Rt., a Pick ceglédi üzeme, a Zemplén Hús Kft., a Borsi Húsipari Rt. és a Masterfoods Kft. is.

Politikai okok?

Az orosz állatorvosok összesen 122 magyar céget szemléztek, amelyek közül 58-at fogadtak el - mondta Nagy Balázs, az FVM osztályvezetője, de a kizárt társaságokról nem kívánt részleteket közölni. A napilap információi szerint a magyar élelmiszer-ipari vállalkozások alapvetően jól szerepeltek az ellenőrzéseken, mivel Lengyelországban például az orosz hatóságok az ellenőrzésre jelentkezett 400 cégből mindössze 19-et, Csehországban 20-ból 4-et találtak megfelelőnek. Ugyanakkor az exportból kirekesztett hazai társaságok között legalább 8-10 olyan jelentősebb akad, amelyet különösen érzékenyen érinthet az orosz piac elvesztése.

Mint ismert, Oroszország a májusi csatlakozás után függesztette fel több újonnan csatlakozó állam (köztük Magyarország) élelmiszerexportját. Moszkva eredetileg arra hivatkozott, hogy a bővítés után Brüsszelnek új egységes állat-egészségügyi bizonylati rendszert kellett volna bevezetnie. Magyar szakértők ugyanakkor a csatlakozás miatti kereskedelempolitikai lépéseket sejtettek a háttérben.

Később az importőrök az EU által igazolt üzemektől vásárolhattak termékeket, az orosz állat-egészségügyi hatóságok pedig július 1-jétől hét új tagállamban ellenőrzést kezdtek az exportálni kívánó élelmiszer-ipari cégeknél. Időközben az unió és Oroszország kialakította az egységes állat-egészségügyi bizonylati dokumentumot, amely Nagy Balázs tájékoztatása szerint ma már elfogadás előtt áll. Ezt kötelezően 2005. január 1-jétől kell majd alkalmazni, de a tagállamok előbb is bevezethetik, ha erre korábban felkészülnek. Az új bizonyítvány nálunk előreláthatólag őszszel lép hatályba, addig pedig a jóváhagyott 58 cég a korábbi kétoldalú állat-egészségügyi megállapodás alapján bonyolíthatja oroszországi exportját.

A kizárt hazai cégek nagy részénél további gondot okoz, hogy náluk nincsenek olyan hiányosságok, amelyeket az orosz hatóságok a hét új tagállam valamennyi megvizsgált üzeménél általánosságban felsoroltak - fogalmazott Nagy Balázs. Információink szerint ezért az FVM vezetése magas szintű diplomáciai lépéseket tervez. A tárca azt szeretné elérni, hogy az orosz állat-egészségügyi hatóságok ismét vizsgálják meg az indokolatlanul kizárt magyar cégeket.

Gondokat okozhat

Az orosz lépésnek egyértelműen politikai okai vannak - reagált Kovács Tamás, a Pick elnöke. Hozzátette: erre utal az is, hogy az ellenőrök a Pick ceglédi üzeménél a jegyzőkönyvben semmilyen megjegyzést sem tettek. Kovács szerint a ceglédi feldolgozó az ország legmodernebbjei közé tartozik, amit bizonyít, hogy az amerikai követelményeknek is megfelelt. Ugyanakkor az üzem termelése 60 százalékban az orosz kivitelre épült, így az export leállása hosszabb távon jelentős gondokat okozhat. Az ügyből le kell vonni a következtetéseket - fogalmazott Kovács.

A Globus Rt. a piacgazdasággal ellentétesnek tartja, hogy az orosz hatóságok nem fogadják el a korábban általuk is elismert szabványokat - közölte Jéhn József, az igazgatóság alelnöke. Tájékoztatása szerint a cég működése minden nemzetközi jogszabálynak és szabványnak megfelel, amely lehetővé teszi nyugat-európai kivitelét is. Bár a mostani intézkedés a Globus orosz exportjának csupán néhány százalékát érinti, a cég mindent elkövet a helyzet megváltoztatása érdekében - tette hozzá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!