Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Agyelszívást okozhat az EU új ösztöndíjprogramja

2002.09.23. 10:30
Az eddigieknél sokkal kedvezőbb továbbtanulási és kutatásimunka-lehetőségeket kínál az Európai Unión kívüli országok fiataljainak az Európai Bizottság legújabb javaslata. Az Erasmus-program kiegészítéseként elképzelt projekt az Erasmus World nevet viseli.
2004-től még a harmadik világ országaiból származó diákok részére is jelentősen leegyszerűsödik a továbbtanulás az EU területén. Az Európai Bizottság legújabb programjavaslata értelmében a diákoknak akár havi 1600 eurót (400 ezer forint) biztosítanának tanuláshoz, míg a már dolgozó ösztöndíjasok évente 13 ezer eurót (3 millió 250 ezer forint) kaphatnának kutatómunkára. Az Erasmus World négy év alatt több mint 4000 hallgatónak és 1000 ösztöndíjasnak nyújt továbbképzési, illetőleg munkalehetőséget az EU már létező vagy újonnan létrehozandó, "EU Mesterkurzusok" elnevezésű oktatási programjával.

Segítség az unión kívüli országok fiataljainak

Az új programot illetően máris kételyek fogalmazódtak meg azzal kapcsolatban, hogy beváltja-e a hozzá fűzött hivatalos reményeket vagy csupán az "agyelszívás" újabb formájává degradálódik. Közismert jelenség, hogy azok az unión kívüli - főként kelet-európai és harmadik világbeli - országokból származó fiatalok, akiknek sikerül ösztöndíjasként az EU területén továbbtanulniuk, vagy kutatómunkát végezniük, sok esetben nem térnek vissza többé hazájukba.

Jelenleg egyébként 400 000 vendégdiák tanul az EU területén (köztük egyelőre kevés a harmadik világbeli hallgató), s az Európai Bizottság szerint nem szerencsés, hogy háromnegyed részük az EU egy-két országában tanul. Az új program több egyetemet vonna be minden tagországból, így egyenletesebbé válhat a képzés, s 2008-ra 250 új egyetemközi program alakulhat ki. Külön támogatni fogják az olyan programokat, amelyeket három különböző EU-tagország egyetemei együtt indítanak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!