Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Hétszázötvenmillió dolláros csalás az Allied Irish Banknál

2002.02.06. 12:00
Az Allied Irish Bank (AIB) nyomozást kezdeményezett amerikai leányvállalata, az Allfirst Financial egyik alkalmazottja ellen 750 millió dolláros - 211 milliárd forintos - kárt okozó csalás gyanúja miatt.
Az Allfirst egyik brókere feltehetően nem létező ügyletek könyvelésével próbálta ellensúlyozni a valódi kereskedésben elszenvedett veszteségeket - közölte a BBC. A gyanúsított néhány napja nem jelentkezett munkahelyén, azóta nem tudni, hol tartózkodik.

Az Allfirstnél a vizsgálat idejére szinte minden devizaügyletet leállítottak, több alkalmazottat, köztük a pénzügyi részleg vezetőjét felfüggesztették, és értesítették az FBI-t. Az AIB részvényeinek árfolyama a hír nyomán 23 százalékkal esett.

Nem lesz csőd

Michael Buckley vezérigazgató elmondta: "Az eset ugyan nagyon hasonlít Nick Leeson 1995-ös ügyéhez, de van egy fontos különbség: a Barings Leeson miatt csődbe ment, de mi még így is nyereségesek leszünk."

Buckley szerint a bank a csalási ügy miatt mintegy 596 millió euróval alacsonyabb nyereséggel kénytelen számolni. Az eset nyilvánosságra kerülése előtt a bank 2001-es adózás előtti eredményét 1,4 milliárd euróra becsülték.