Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hétszázötvenmillió dolláros csalás az Allied Irish Banknál

2002.02.06. 12:00
Az Allied Irish Bank (AIB) nyomozást kezdeményezett amerikai leányvállalata, az Allfirst Financial egyik alkalmazottja ellen 750 millió dolláros - 211 milliárd forintos - kárt okozó csalás gyanúja miatt.
Az Allfirst egyik brókere feltehetően nem létező ügyletek könyvelésével próbálta ellensúlyozni a valódi kereskedésben elszenvedett veszteségeket - közölte a BBC. A gyanúsított néhány napja nem jelentkezett munkahelyén, azóta nem tudni, hol tartózkodik.

Az Allfirstnél a vizsgálat idejére szinte minden devizaügyletet leállítottak, több alkalmazottat, köztük a pénzügyi részleg vezetőjét felfüggesztették, és értesítették az FBI-t. Az AIB részvényeinek árfolyama a hír nyomán 23 százalékkal esett.

Nem lesz csőd

Michael Buckley vezérigazgató elmondta: "Az eset ugyan nagyon hasonlít Nick Leeson 1995-ös ügyéhez, de van egy fontos különbség: a Barings Leeson miatt csődbe ment, de mi még így is nyereségesek leszünk."

Buckley szerint a bank a csalási ügy miatt mintegy 596 millió euróval alacsonyabb nyereséggel kénytelen számolni. Az eset nyilvánosságra kerülése előtt a bank 2001-es adózás előtti eredményét 1,4 milliárd euróra becsülték.