Benedek
-4 °C
5 °C

Leszálló pályán az Airbus

2006.01.02. 10:54
Az Európa és az Egyesült Államok közti gazdasági verseny egyik fontos területén, az utasszállító óriásgépek piacán kontinensünk éveken át nyerésre állt, az Airbus gépcsalád népszerűsödésének köszönhetően. A most lezárult esztendő vége azonban fordulatot hozott. A döntő csapást az okozta, hogy az ausztrál Qantas inkább amerikai Boeing-okkal frissíti gépparkját.
Nem az európai Airbus-okra, hanem az amerikai Boeing összesen 65, s opcióval még további félszáz, 777-es és 787-es típusú gépére ad tízmilliárd dolláros rendelést a legnagyobb ausztrál légivállalat, a Qantas. A december 14-i döntéssel alaposan módosult a két nagy repülőgép-gyártó cég közötti verseny eddig majdnem egyenlőnek mutatkozó állása. A rendelés aláírásig ugyanis 2005-ben a Boeing 847, az Airbus pedig 876 nagy utasszállítóra kapott rendelést, a Qantas friss megrendelésével azonban a Boeing jutott óriási előnyhöz. Holott az előző négy évben mindig az Airbus nyerte a rendelési versenyt.

Elaludt az Airbus

A Qantas döntését csak részben indokolja, hogy évtizedek óta jó a kapcsolatuk a Boeing-gel. Az elemzők szerint inkább az áll a háttérben, hogy az Airbus nem vette figyelembe: a vevők a gazdaságosság, vagyis az ár, a sebesség, a szállítható utasok száma, a repülési távolság és az egy utasra jutó költség alapján választanak.

Amikor a Boeing a négy hajtóműves 747-ese helyett a hasonló kapacitású, de csak két - igaz, erősebb - hajtóműves 777-esét kezdte gyártani, az Airbus a kevéssel gazdaságosabb, de négy hajtóműves A-340-esét ajánlotta. A vevők azonban - a több karbantartást igénylő négy hajtómű miatt - azt annyira nem kedvelték, hogy az idén már csak 14 darabot rendeltek belőle. A másik gond, hogy az 550 személyes, kétemeletes óriás, az A-380-as gyártása féléves késést szenvedett, ezért a Qantas a London-Szingapur-Sidney, úgynevezett "Kenguru-vonalát" (amit az A-380-asokkal tervez) sem indíthatja időben, s máris jelezte kártérítési igényét.

A harmadik hiba, hogy csak késve reagáltak a B-787 Streamliner sikeres fogadtatására, és a konkurensének szánt A-350-est csak 2010-től szállíthatják.

Az ugyancsak fontos kínai vevők ugyan nagyjából azonos számú (60-70) gépet rendeltek mindkét gyártótól, ám a nagyon gazdag Emirátus Airlines 46, a Cathay Pacific 16 darab B-777-est rendelt 2005-ben. A világ legnagyobb repülőgép lizingelője, az amerikai ILFC (tulajdonosa a magyar származású Udvar-Házy István, aki Washingtonban hatalmas repülőgép-múzeumot alapított, egyik exponátuma egy leállított Concorde) is csak azzal a feltétellel rendelt 12 darabot az A-350-esből, ha azokat az igényei szerint módosítják. Az elemzők szerint az Airbus problémái negatívan hathatnak az Európai Unió egész gazdaságára is.