Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Bennfentes botrány az Airbusnál

2007.10.05. 08:14
A cég vezetői 2005 végén és 2006 elején adtak el sok részvényt, nem sokkal azelőtt, hogy kiderült: a társaság új, kétszintes szupergépe, az A380-as a vártnál egy évvel később készül el.

A francia elnök, Nicolas Sarközy barátja, Arnaud Lagardere is érintett abban a nagyszabású bennfentes kereskedési ügyben, amit a napokban dobott be a köztudatba a Le Figaro.

A francia értékpapír-felügyelet (AMF) az Airbust tulajdonló cég, az EADS 21 vezetőjével, valamint a két igazgatóval - a francia Lagardere-rel és a német Thomas Endersszel - kapcsolatban fogalmazta meg gyanúját.

Az érintettek 2005 végén és 2006 elején adtak el nagy volumenben részvényeket, nem sokkal azelőtt, hogy kiderült: a társaság új kétszintes szupergépe, az A380-as a vártnál egy évvel később gördül csak ki a gyártócsarnokból. A részvény a hír nyilvánosságra kerülése után 40 százalékot esett.

Az érintettek hevesen cáfolják a lap állításait, és azokat a felügyelet sem volt hajlandó egyértelműen megerősíteni. Ennek ellenére a legfőbb érintett, a közvetlenül 7,5 százalékkal, valamint a 15 százalékos állami részvénycsomag menedzsmentjogaival rendelkező Lagardere-csoport részvénye csaknem hét százalékot esett a tőzsdén.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!