Szilárda
0 °C
6 °C

Már gyártják a világ legnagyobb utasszállítóját

2004.05.07. 11:56
A világ legnagyobb utasszállítógépét állítja össze az Airbus - jelenti a BBC Online. Elemzők szerint az óriásgép forradalmasíthatja a légiközlekedést és megduplázhatja az európai repülőgépgyártó profitját.
Megkezdődött a világ legnagyobb utasszállító repülőgépének összeállítása a franciaországi Toulouse-ban - írja a BBC Online. Az Airbus A380 gyártása egyes elemzők szerint forradalmasíthatja a légiközlekedést, illetve megduplázhatja az európai repülőgépgyártó nyereségét.

A gyár - hogy megfeleljen az óriásgép méreteinek - maga is hatalmas: 49 méter széles, 250 méter hosszú és 48 méter magas.

Már rendeltek

Tekintse meg képeinket!
Az Airbus A380 első repülőútja a tervek szerint 2005-ben lesz. A gyártók azt remélik, hogy 2008-ra már négy óriás utasszállítót tudnak összerakni havonta. A repülők kilencezer mérföldet tudnak menni egy tankolással.

Az Airbus már 11 légitársaságtól kapott megrendelést a kétemeletes repülőjükre - közölték a társaságnál. Az érdeklődők között van a Quantas, a Lufthansa, az Air France és a Virgin Atlantic. A Reuters információi szerint az Airbus négy ázsiai légitársasággal tárgyal a repülőkről. Amerikai légitársaságok egyelőre még nem érdeklődtek.

Az óriásgépben ötven százalékkal több a hely, mint a rivális legnagyobb gépében, a Boeing 747-esben. Az ic Wales szerint a repülőben szélesebbek lesznek az ülések, illetve a légitársaságok akár bárt és duty-free shopot is építhetnek az utastérbe - lesz elég hely.

Az Airbus A380 555 utast tud szállítani, ez harmadával több, mint amennyi a Boeing 747-esen elfér. A nagy rivális, a Boeing 2001-ben kihátrált abból a versenyből, melyben a világ legnagyobb utasszállítójának megépítését tűzték ki célul. Helyette az amerikai gyár a középkategóriát célozta meg.