Aliz
6 °C
14 °C

Gondok vannak az A380-assal

2008.03.26. 15:38
Galériák (1)
A Singapore Airlines már a második Airbus A380-asnak tiltotta meg a felszállást, mert gondok voltak az üzemanyagszivatyúval. Az utasokat kisebb gépekkel szállították Sydneybe. A hibát azóta kijavították, a gép újra felszállhatott.

Fél éven belül másodszor kényszerült elhalasztani a Singapore Airlines a világ legnagyobb utasszállítójának, az Airbus A380-as repülőgépnek a felszállását, mert problémák voltak az üzemanyagadagolóval. Februárban egy másik gépnél merültek fel hasonló gondok, jelenti a BBC Online. A Sydney-be utazókat kisebb gépekkel szállították el.

A cég szóvivője, Stephen Forshaw ugyanakkor hangsúlyozta, hogy bár hasonló volt a probléma, mint februárban, nem ugyanaz volt a hiba. Akkor az elektronikus rendszer mondott csődött, most pedig magával a szivattyúval voltak gondok.

Jelenleg a Singapore Airlines az egyetlen légitársaság, mely A380-asokat használ. Három repülő van most szolgálatban, de további tizenhatra adtak le rendelést.

Az Airbus A380-as a múlt héten tette meg első kereskedelmi útját Londonba, a Heathrow repülőtéren akkor óriási tömeg várta a repülőt. Az első A380-ast tavaly októberben adták át a Singapore Airlinesnak, első útja Sydney-be vezetett.

A második légitársaság, mely szolgálatba állítja az A380-ast a dubaji Emirates lesz, várhatóan augusztusban érkezik meg hozzájuk a repülőgép. A British Airways tizenkét darabot rendelt, melyet 2012-től szállítanak le nekik, a Virgin Atlanticnak hat darabot szállítanak 2013-tól.

A repülőgép bemutatását hosszú évek munkája előzte meg, több mint egy évtizedik fejlesztették, 11 milliárd eurót költöttek rá. A bemutatását többször el is halasztották különböző problémák miatt. Az első tesztrepülés 2005 tavaszán volt, akkor négy órát töltött a levegőben. Az első kereskedelmi útját 2006 tavaszán kellett volna megtennie, de az elektornos vezetékek hibájára hivatkozva ezt egy évvel elhalasztották.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?