Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Létrejött a világ legnagyobb légitársasága

2004.05.04. 12:19
Sikeresen egyesült egymással az Air France és a KLM, ezzel létrejött a világ legnagyobb légitársasága. A francia légitársaság a holland cég részvényeinek 89 százalékát vette meg.
Az Air France összesen 41,76 millió részvényt vette meg a KLM részvényeseitől, ez a holland légitársaság részvényeinek hetven százalékát jelenti. Ez csak az első fordulója volt az egyesülési folyamatnak, a második fordulóban a részvények 95 százalékát szeretnék megszerezni.

A legnagyobb

Korábban már a részvények hetven százalékának megvételével is elégedettek lettek volna a cégek vezetői, és ezt már az első fordulóban sikerült teljesíteni - tudósít a CNN.

A kivásárlással a világ legnagyobb légitársasága jön létre árbevétel alapján. Eddig a Japan Airlines volt a világelső. Ha az utasforgalmat nézzük, akkor a most létrejött óriásvállalat a harmadik legnagyobb lesz a világon.

Mint az Index korábban beszámolt róla, a két cég hat hónapja kötött megállapodást az egyesülésől. A két vállalat közös holdingtársaság létrehozásában állapodott meg, ezen belül mind az Air France, mind a KLM márkanevét használják majd három éven keresztül. A szakértők különlegesnek minősítik az üzletet, mivel a holdingot ugyan a francia cég fogja vezetni, de a KLM megtartja külföldi leszállási jogait.