Judit
3 °C
7 °C

Putyin megmenti a Malév-tulajt

2008.09.11. 07:59
Megmenti az orosz kormány a fizetésképtelenné vált AiRUnion légiszövetséget. A Malév-tulajdonos Borisz Abramovics nevéhez köthető AiRUnion légitársaságait egy moszkvai önkormányzati repülőtársasággal olvasztják össze, így az idővel akár az Aeroflot komoly riválisa lehet.

Az orosz kormány megmenti a gyakorlatilag fizetésképtelenné vált AiRUnion légiszövetséget - jelentette a RIA Novosztyi hírügynökség. A nagyrész többségi állami tulajdonú légitársaságokat összeolvasztják a moszkvai önkormányzat tulajdonában levő Atlant-Szojuz légitársasággal.

Az így létrejövő cégben, amely akár az Aeroflotnak is komoly riválisa lehet, ellenőrző pakettja lesz a Rosztyehnologii állami holdingnak, valamint a moszkvai és a krasznojarszki régió kormányzatának. A légiszövetség korábban súlyos pénzügyi helyzetbe került és országos botrány lett abból, hogy Moszkvától a Szahalin-félszigetig utasok ezrei ragadtak az általa használt repülőtereken. Az üzemanyag-szállítók ugyanis megtagadták a gépek további kiszolgálását, miután az AiRUnion 1 milliárd dolláros fizetési hátralékban volt velük szemben.

Ezután maga Vlagyimir Putyin miniszterelnök adott utasítást, hogy az állami keretből lássák el üzemanyaggal a vállalat repülőit, de az AiRUnion egyéb tartozásai miatt ez sem tudta megoldani a válságot. A légiszövetségbe tartozó társaságok - a Krasair, a Samara, a DAL, az Omskavia, a Sibaviatrans - legnagyobb kisebbségi magántulajdonosa Borisz Abramovics, a Malév többségi tulajdonosa és testvére, Alekszandr Abramovics.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?