Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiárusítják Albániát

2008.03.06. 07:43
Egymás után fogadja el az albán kormány az ország nagyvállalatainak privatizációjáról szóló törvényeket. Legutóbb az elektromos hálózatot üzemeltető szolgáltató, a KESH tenderére került pecsét. Az erről szóló rendeletet a Világbank közreműködésével dolgozták ki. 2008-at a nagy magánosítások évének szánja a jobbközép kormány, az év végére az állam megszabadul a még a kezében lévő jelentős vállalati vagyon túlnyomó részétől.

"Az idei évet nagy privatizációs hullám jellemzi majd, mivel a kormány liberális, és ezért hisz a vállalkozás szabadságában" - összegezte a kabinet céljait Sali Berisha miniszterelnök. A piacra kerülő cégek között van mások mellett az INSIG biztosító és az ország egyetlen olajfinomítóját üzemeltető ARMO.

A parlament várhatóan gyorsan rábólint majd a magánosítási tenderek kiírására. Az elmúlt két évben mindennaposak voltak az áramszünetek Albániában, ami alól a főváros, Tirana sem volt kivétel. Az ország gazdasági fejlődését vizsgáló és segítő nemzetközi szervezetek, köztük a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelezték, hogy ez a helyzet veszélyezteti az ország amúgy erőteljes gazdasági növekedését. Az elmúlt években átlagosan 6 százalékkal bővült az albán GDP.

Ezért került előre az értékesítendő cégek sorában az elektromos hálózat üzemeltetője. A magánosítási eljárásokban egyébként a Világbank mellett az USA Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) is segíti az ország szakembereit. Az elmúlt év legnagyobb privatizációja az albán vezetékes telefonszolgáltató, az Albtelekom értékesítése volt a török Calik Enerjinek. Az ügyletből, amely tartalmaz egy mobiltelefon-szolgáltatási licencet is, 120 millió euró bevételre tett szert az állam. Az új mobilhálózat első elemei márciusban lépnek működésbe.

A kormány másik fontos év eleji döntése az volt, hogy 10 százalékkal, 16 ezer lekre (körülbelül 130 euró) emelték a minimálbért. Az elmúlt hónapokban a parlamenti ellenzék, illetve a média egyre hangosabban követelte, hogy a kormány tegyen valamint a megugró élelmiszerárak ellensúlyozására.

A kenyér például 50 százalékkal drágult 2007-ben. A kabinet úgy döntött, nem az árak oldalán, hanem a bérekén avatkozik be, mivel nem akarja eltorzítani a piaci árszabályozást. A minimálbér emelésével egyidejűleg 14,2 százalékkal növelték a munkanélkülisegélyt. Az albán központi bank szerint néhány termék gyors drágulása ellenére januárban csak 3,1 százalék volt az év/éves infláció az országban.