Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vége az Alitaliának

2008.09.19. 07:26
Visszavonta ajánlatát az Alitalia megmentésére összeállt olasz befektetői csoport, a CAI, miután a légitársaságnál működő szakszervezetek többsége a tegnap délutáni határidőig nem fogadta azt el. A csődbiztos elkezdte a járatok leállítását a naponta kétmillió euró veszteséget termelő cégnél.

A leépítésekkel, fizetéscsökkentéssel, radikális átszervezéssel járó befektetői program helyett az érdekképviseletek is kidolgozták javaslataikat - például elfogadták volna az alacsonyabb jövedelmeket -, de az 1 milliárd eurós befektetést ígérő CAI nem akart már újabb tárgyalásokat. Ezek után az Alitaliához augusztus végén kinevezett csődbiztosnak, Augusto Fantozzinak meg kell kezdenie az akár a légitársaság leállításához vezető eljárást, mint bejelentette, mától 34 Alitalia-járat már nem indul, több mint négyezer alkalmazott munkavégzését felfüggesztik. Az Alitalia teljes bedőlése mintegy húszezer munkahely elvesztésével járhat.

Silvio Berlusconi kormányfő egyik fő választási ígérete volt, hogy talpra állítja a 49,9 százalékban állami tulajdonú, évek óta vergődő légitársaságot - a kudarcért most a munkavállalók kiváltságaihoz ragaszkodó szakszervezeteket okolja. Utóbbiak tegnap közölték, hogy majd a munkavállalók biztosítják az Alitalia működését, de ennek mikéntjét nem árulták el.

A CAI visszalépése után a pilóták érdekképviseletének vezetője a kormány közbelépésére szólította fel Berlusconit - erre azonban már csak az uniós szabályok miatt sincs sok lehetőség. A múlt hét végén a csődbiztos már figyelmeztetett, hogy a napi 2 millió euró veszteséggel működő légitársaságnak rövidesen kerozinra se lesz pénze.