Ágnes
-5 °C
2 °C

A pilóták menthetik meg az Alitaliát

2008.09.23. 06:45
Lehetséges, hogy azok mentik meg az Alitaliát, akik a múlt héten megfúrták a kormány által támogatott befektetői csoport, a CAI beszállását.

Miután Vito Riggio, az olasz polgári légügyi hatóság (ENAC) elnöke csütörtökig adott határidőt a nemzeti légitársaság csődbiztosának egy elfogadható pénzügyi terv vagy befektetői szándék prezentálására a működési engedély visszavonásának vagy felfüggesztésének terhe mellett, a pilóták és az utaskísérők szakszervezetei bejelentették: készek támogatni 340 millió euróval bármilyen belföldi vagy nemzetközi jelentkező ajánlatát. A pénzt keresetükből, illetve a végkielégítési keretükben lévő összegből adnák össze, de várják az olasz polgárok csatlakozását is. A légitársaság irányításába nem akarnak belefolyni - hangsúlyozta sajtóértekezletén Fabio Berti, a legnagyobb pilóta-szakszervezet elnöke -, elvárják viszont, hogy a kormány szabad utat adjon kezdeményezésüknek.

Az olasz magánbefektetőkből verbuvált CAI azután vonta vissza az Alitalia részleges megmentésére tett egymilliárd eurós ajánlatát, hogy az ott működő kilenc szakszervezetből hat nem fogadta el a leépítésekkel, fizetéscsökkentéssel járó tervet. A szakszervezetek akkor azt mondták, hogy a kormánynak államosítással vagy külföldi vevő becsalogatásával kellene életben tartania a napi több mint kétmillió euró veszteséggel működő légitársaságot - Silvio Berlusconi azonban hét végi nyilatkozataiban világossá tette, hogy ezekben nem érdemes reménykedni. A tavasszal hatalomra került kormányfő egyik fő kampányígérete az Alitalia megmentése volt (elődje, Romano Prodi épp a választások előtt hozta majdnem tető alá az Air France-KLM-mel kötendő privatizációs szerződést), de a szakszervezetek ellenállását nem tudta megtörni.

A potenciális külföldi vevők sem tolonganak a lassan kiürülő kasszával működő légitársaságért - bár a csődbiztos, Augusto Fantozzi tegnap is deklarálta az Alitalia honlapján, hogy szeptember 30-áig várják az ajánlatokat, akár egyes részlegekre is. Az utóbbi napokban a német Lufthansa került a legtöbbször szóba lehetséges érdeklődőként, ennek szóvivője azonban nem akarta kommentálni a piaci találgatásokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!