Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Az Air France-KLM veheti meg az Alitaliát

2008.03.16. 10:50
Az Alitalia igazgatótanácsának vasárnapi döntése értelmében a rivális Air France-KLM vásárolhatja fel az olasz légitársaságot, a vártnál jóval kevesebb, 138 millió euróért. A bejelentést az igazgatótanács maratoni, szombaton kezdődött és vasárnap reggelig tartó ülése után tették.

Az Air France-KLM egy részvényt ad az évek óta válsággal küzdő Alitalia 160 részvényéért, vagyis egy Alitalia részvényt így mindössze 10 eurócentre értékelnek, 81 százalékkal alacsonyabbra a papír jelenlegi tényleges áránál.

Korábbi jelentések még arról szóltak, hogy az Air France-KLM egy részvényéért 70 Alitalia részvényt kap, és ez 317 millió euróra értékelte volna az olasz légitársaságot. Az ajánlat ugyanakkor egymilliárd dolláros tőkeemelés ígéretét is tartalmazza, de ezzel kapcsolatban az Alitalia arra figyelmeztetett, hogy ezt az idei év közepéig kellene megkapnia ahhoz, hogy működését folytatni tudja.

Munkavállalói oldalról az Alitalia szakszervezetei most a korábban vártnál nagyobb elbocsátásokra számítanak. Az Air France-KLM ugyanakkor pályázik az Alitalia átváltható adósságaira is, a múlt pénteki piaci ár alapján.

A leköszönő olasz kormány a jövő héten megvizsgálja az eladást, de az Air France-KLM már jelezte: addig nem köti meg ügyletet, amíg az Alitalia szakszervezetei és az áprilisban megválasztandó új olasz kormány áldását nem adja rá. Az Alitalia napi vesztesége az utóbbi időben már mintegy egymillió eurót volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!