Friderika
13 °C
29 °C

Kútba eshet az Alitalia eladása

2008.03.19. 12:44
Néhány napja jelentették be, hogy az Alitalia beleegyezett abba, hogy az az Air France-KLM felvásárolja. A kormány a beleegyezését adta az ügylethez, de az csak akor lesz érvényes, ha az új kormány és a szakszervezetek is beleegyeznek a légitársaság eladásába. A szakszervezetekkel azonban megszakadtak a tárgyalások.

Megszakadtak az Air France-KLM kedden kezdődött tárgyalásai az Alitalia szakszervezeteivel az olasz légitársaság felvásárlásáról. Az Alitalia eladását a szakszervezetek ellenzik, mert tömeges elbocsátásoktól tartanak, de az Air France-KLM - ha ez egyáltalán lehetséges - még ebben a hónapban szeretne velük megállapodásra jutni.

Szakszervezeti vezetők most úgy becslik, hogy az Alitalia - földi személyzettel együtt számolt - jelenleg mintegy 19 ezer dolgozójából 7 ezernél is többet érintene majd az elbocsátás, az eddig becsült 1600-1700 helyett.

Az Air France-KLM elnöke - aki továbbra is bizakodó - már a kudarc nyomán tárgyalásokat kezdett az Alitalia vezetésével azt vizsgálandó, folytathatók-e később a tárgyalások a szakszervezetekkel.

A francia La Tribune értesülése szerint az olasz légitársaság földi személyzete, az AZ Servizi 8300 dolgozójából csak 3000 maradna, mivel az Air France-KLM jelezte, hogy az AZ Servizi jelenlegi tevékenységéből csupán néhányat kíván átvenni.

Az olasz kormány hétfőn este hagyta jóvá az Air France-KLM francia-holland légitársaság ajánlatát az Alitalia felvásárlására. A kormány jóváhagyásának azonban nincs nagy jelentősége, mert az Air France-KLM korábban kikötötte, hogy a végső döntést az áprilisi választások után alakuló új olasz kormánytól és a szakszervezetektől várja.

Az elbocsátásokon túl az alkalmazottak azt is nehezményezik, az Alitalia jövőbeni működésében háttérbe szorulna a milánói Malpensa repülőtér, és az összes interkontinentális járatot átvinnék a római Fiumicino légikikötőbe, költségcsökkentés végett. Ez az elképzelés Alitalia észak-olaszországi dolgozói körében heves ellenállásba ütközik. A Malpensa üzemeltetője, a SEA ezért 1,2 milliárd dolláros keresetet nyújtott be az Alitalia ellen, ami akadálya a légitársaság felvásárlásának. Az olasz kormány az ügylet jóváhagyásakor mindenesetre felszólította a SEA-t, hogy álljon el a keresettől.

Ha a tárgyalások végül sikeresek lesznek, az Air France-KLM alacsony áron, mindössze 138 millió euróért juthat hozzá öt éve folyamatosan veszteséges Alitaliához.