Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Kútba eshet az Alitalia eladása

2008.03.19. 12:44
Néhány napja jelentették be, hogy az Alitalia beleegyezett abba, hogy az az Air France-KLM felvásárolja. A kormány a beleegyezését adta az ügylethez, de az csak akor lesz érvényes, ha az új kormány és a szakszervezetek is beleegyeznek a légitársaság eladásába. A szakszervezetekkel azonban megszakadtak a tárgyalások.

Megszakadtak az Air France-KLM kedden kezdődött tárgyalásai az Alitalia szakszervezeteivel az olasz légitársaság felvásárlásáról. Az Alitalia eladását a szakszervezetek ellenzik, mert tömeges elbocsátásoktól tartanak, de az Air France-KLM - ha ez egyáltalán lehetséges - még ebben a hónapban szeretne velük megállapodásra jutni.

Szakszervezeti vezetők most úgy becslik, hogy az Alitalia - földi személyzettel együtt számolt - jelenleg mintegy 19 ezer dolgozójából 7 ezernél is többet érintene majd az elbocsátás, az eddig becsült 1600-1700 helyett.

Az Air France-KLM elnöke - aki továbbra is bizakodó - már a kudarc nyomán tárgyalásokat kezdett az Alitalia vezetésével azt vizsgálandó, folytathatók-e később a tárgyalások a szakszervezetekkel.

A francia La Tribune értesülése szerint az olasz légitársaság földi személyzete, az AZ Servizi 8300 dolgozójából csak 3000 maradna, mivel az Air France-KLM jelezte, hogy az AZ Servizi jelenlegi tevékenységéből csupán néhányat kíván átvenni.

Az olasz kormány hétfőn este hagyta jóvá az Air France-KLM francia-holland légitársaság ajánlatát az Alitalia felvásárlására. A kormány jóváhagyásának azonban nincs nagy jelentősége, mert az Air France-KLM korábban kikötötte, hogy a végső döntést az áprilisi választások után alakuló új olasz kormánytól és a szakszervezetektől várja.

Az elbocsátásokon túl az alkalmazottak azt is nehezményezik, az Alitalia jövőbeni működésében háttérbe szorulna a milánói Malpensa repülőtér, és az összes interkontinentális járatot átvinnék a római Fiumicino légikikötőbe, költségcsökkentés végett. Ez az elképzelés Alitalia észak-olaszországi dolgozói körében heves ellenállásba ütközik. A Malpensa üzemeltetője, a SEA ezért 1,2 milliárd dolláros keresetet nyújtott be az Alitalia ellen, ami akadálya a légitársaság felvásárlásának. Az olasz kormány az ügylet jóváhagyásakor mindenesetre felszólította a SEA-t, hogy álljon el a keresettől.

Ha a tárgyalások végül sikeresek lesznek, az Air France-KLM alacsony áron, mindössze 138 millió euróért juthat hozzá öt éve folyamatosan veszteséges Alitaliához.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?