Valér
-2 °C
0 °C

Mégis megmenekülhet az Alitalia

2008.09.27. 13:13
Elérhető közelségbe került az Alitalia megmentése, miután a pilóták a kormány által beterjesztett megmentési terv mellé álltak. A Lufthansa kisebbségi részt szerezne a légitársaságban, a CAI olasz befektetési csoport pedig megújítaná a múlt héten visszavont ajánlatát a vállalat megvásárlására.

A pilóták szakszervezete szombaton aláírta az Alitalia megmentésére kidolgozott tervet, a munkaügyi miniszter szerint most már van esély arra, hogy az olasz nemzeti légitársaság megmenekül a csődtől – adta hírül a Reuters.

A szakszervezetek többsége a megállapodás mellé állt – értékelte a helyzetet Maurizio Sacconi az Il Giornale lapnak adott interjújában. Majdnem tizenkét órás tárgyalások után a döntöttek úgy a pilóták, hogy a engednek követeléseikből és a társaság megmentését szolgáló terv mellé állnak. A másik két nagyobb szakszervezet még nem írta írta alá a tervet, de hétfőn velük is folytatják a tárgyalásokat.

A terv lényege, hogy a német Lufthansa kisebbségi részvényesként beszállna az Alitáliába, a CAI befektetési csoport pedig megújítaná vételi ajánlatát. A CAI október 15-ig tartaná fenn ajánlatát. Az Air France-KLM is jelezte, hogy hajlandó lenne kisebbségi részesedést szerezni az Alitáliában.

A légitársaság megmentésére összeállt olasz befektetõi csoport, a CAI egy hete visszavonta ajánlatát, mert a légitársaságnál mûködõ szakszervezetek többsége ellenezte azt. A szakszervezeteknek azért nem tetszett a terv, mert leépítésekkel, fizetéscsökkentésekkel és radikális átszervezéssel járt volna a költségcsökkentés.

A társaság azonban még mindig bajban van, sajtójelentések szerint naponta kétmillió eurót veszít, az olasz légügyi hatóságok pedig engedélyének visszavonásával fenyegetőznek, ha nem mutat be nagyon rövid határidőn belül egy költségcsökkentési tervet.

A CIA az Air One légitársasággal egyesítené az Alitalia még használható részeit, új társaságot alakítva a kettőből. Az új légitársaság 12 500 Alitalia dolgozót venne át, 3250 álláshelyet megszüntetnének.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!