Viola
-5 °C
-2 °C

Eladó az Absolut vodka

2006.09.26. 16:15
Az Absolut vodka a világon a harmadik legnagyobb mennyiségben fogyasztott prémiummárka az alkoholok közül, a Smirnoff vodka és a Bacardi rum mögött. Az összes jelentős iparági szereplő tervezi, hogy elindul a svéd állam által kiírt privatizációs pályázaton, a cég 5,5 milliárd dollárt érhet. Ez nagyjából 1210 milliárd forintnak felel meg, amiből szinte kijönne a teljes magyar megszorító csomag.

A svéd kormány az állami tulajdonban levő Absolut vodka privatizálására készül, aminek köszönhetően az egyik legnagyobb szeszesitalgyártó kerülhet kalapács alá - írja a The Wall Street Journal. Az Absolut vodka a világon a harmadik legnagyobb mennyiségben fogyasztott prémiummárka az alkoholok közül, a Smirnoff vodka és a Bacardi rum mögött. Az ajánlattevők között felsorakozhatnak az iparág nagyágyúi, mindenki az Absolut-siker részesévé akar válni. Az Absolut gyártója, a Vin&Sprit cég elemzők szerint 5,5 milliárd dollárt érhet.

Bár már a legtöbb befektető szomjazik a szeszesitalgyártó megszerzésére, erre még egy vagy akár több évet is várni kell.

Ki vagy kik lehetnek a vevők?


A Pernod Ricard SA vezérigazgatója, Pierre Pinguet szerint az ajánlattevők között a szeszesitalgyártó társaságok többségét megtalálhatjuk majd, ahogy őket is. "Bizonyára meglepődnének, ha azt mondanám, a mi cégünk nem fog sorban állni az ajánlattevők között. Úgy gondolom, a privatizáció megkezdésével az iparág minden szereplője részesedni szeretne majd a társaságból."

Az Absolut a Pernod számára az amerikai piacra való betörést segíthetné, ahol jelenleg az eladott mennyiség tekintetében a negyedik legnagyobb márka. Nem lesz azonban egyszerű a Pernod-nak kivennie részét az Absolut-sikerből, hiszen a társaság a Soyuzplodimporttal meglévő szerződése szerint - melynek keretében az orosz Stolichnaya vodka értékesítésének jogát birtokolja - a társaság nem tulajdonolhat egyéb, a piacon versenytársnak számító terméket. A Pernod már tárgyalásokat folytat az SPI-vel az ügy megoldása érdekében.

Versenytársak is nyomulnak

Lehetséges ajánlattevőként tartják számon a Constellation Brandset, a Fortune Brandset, a Brown-Formant és a Bacardit, amely társaság 2 milliárd dollárt költött 2004-ben a Grey Goose márka megvételére. A Constellation képviselője a The Wall Street Journal-nak elmondta, a társaság minden lehetőséget megvizsgál és számon tart az alkoholpiacon.

Az elemzők szerint a Fortune lehet a befutó az ajánlattevők közül, hiszen a társaság Amerikában birtokolja az Absolut vodka értékesítési jogait, valamint része annak a kapcsolt vállalkozásnak, amelyben a Vin&Sprit is benne van, s amely a vodka tengerentúli értékesítésének jogaival rendelkezik. Ha egy másik piaci szereplő kezébe kerülne a V&S, számolnia kellene azon büntetések megfizetésének költségével (amelyek a Dresdner Kleinwort becslései szerint 300 millió fontra rúgnak), amelyek az étékesítési szerződésben leírtak megszegése miatt hárulnának rá.

A rövidek piaca felé nyitna a sörgyártásáról ismert Anheuser-Busch , amely szintén jelezte a privatizáció iránti érdeklődését. Nem tart majd igényt a V&S-re a világ legnagyobb alkoholgyártója, a Smirnoff tulajdonosa, a Diego, hiszen a szakértők szerint az trösztellenes törvény megsértését nem szeretné kockáztatni.

Lehetőségekkel teli az alkoholipar

Nagy lehetőségeket rejt magában az alkoholipar , amely az elmúlt öt évben éves szinten 6,8 százalékos növekedést tudott felmutatni, és ezzel a potenciális ajánlattevők is tisztában vannak. Az Absolut vodka értékesítési adatai az elmúlt egy évben 9 százalékos emelkedést mutattak. A tervek szerint az amerikai értékesítések felfuttatására, amelyek egy év alatt 2,4 százalékkal nőttek, a társaság a televíziós reklámokat akarja kihasználni, és a termékpaletta bővítését a többféle ízesítésen keresztül.

Az újonnan alakult svéd kormány tervei szerint a V&S értékesítése kétféle fő irányvonal mentén valósulhat meg. Az állami rész eladása több nagyobb piaci szereplőnek, vagy a részvényekre vonatkozó nyilvános vételi ajánlat keretében, melynek köszönhetően nem egy külföldi csoport kezébe kerülne a társaság. A privatizációs terveket dédelgető jobbközép párt ötleteihez azonban a kormányhoz tartozó pártoknak is lesz még egy-két józanító szavuk.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!