Klaudia
-4 °C
2 °C

Alkotmánybírósági intő a PM-nek

2006.02.15. 08:17
Rosszallását fejezte ki az Alkotmánybíróság azzal a 15 éves törvényalkotási gyakorlattal szemben, amely az adott évi költségvetési törvénybe előszeretettel applikált más, akár azzal még távoli kapcsolatban sem álló jogszabályokat érintő módosításokat. A jövőre nézve elvi jelentőségűnek tekinthető álláspont gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy ezentúl salátatörvényt fogadjon el a Ház költségvetési törvény néven.

A testület tegnapi határozatában alkotmányellenesnek minősítette és megsemmisítette a 2005. évi büdzséről szóló törvény számos paragrafusát, amelyek jó néhány más (mint például a külföldi bizonyítványok elismeréséről, az épített környezet védelméről vagy a személyi jövedelemadóról szóló) jogszabályt változtattak meg. Az indoklás értelmében a költségvetési törvényre érvényes különös eljárási rend miatt azokat külön jogszabály, jogszabályok keretében kellett volna tárgyalni, így nem veszélyeztette volna a törvényalkotás törvényességi rendjét és a jogbiztonság követelményét.

Ezzel vége szakadhat annak a - különösen az elmúlt hét-nyolc évre jellemző - gyakorlatnak, hogy a kormánytöbbség salátatörvényt fogad el költségvetési törvény jogcímen, jelentősen megnehezítve a szabályok követhetőségét. (A teljes képhez hozzátartozik, hogy az idei büdzsé tavaly év végi elfogadásakor is megpróbálkoztak a koalíciós pártok ezzel a vitatott eszközzel, ám hírek szerint a Köztársasági Elnöki Hivatal nyomására végül elálltak eredeti szándékuktól.) Érdekesség, hogy más jogszabály esetén nem eleve kizárt a salátatörvény alkalmazása - tették nyilvánvalóvá az alkotmánybírók.

A határozat azt is maga után vonja, hogy a tegnapi hatállyal megsemmisített passzusokkal érintett jogszabályoknak az azóta már módosított verziója, ennek hiányában pedig a régi változata érvényes. Fontos tudni, hogy a köztisztviselőket érintő három bekezdés 2006. év végén veszti hatályát: addig kell a kormányzatnak korrigálnia hibáját.