Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Az EU nem kegyelmez az állatoknak

2002.09.25. 08:34
Mariann Fischer Boel dán élelmezésügyi miniszter kudarcot vallott azzal a javaslatával, amely korlátozta volna a levágásra és feldolgozásra szánt élő állatok szállításának időtartamát.
Az EU mezőgazdasági minisztereinek brüsszeli vitáját követően nyilvánvalóvá vált, hogy az EU tagországok nem támogatják a dán miniszter asszony könyörületességről tanúskodó javaslatát - tájékoztat a dániai Politiken című lap.

Erősebb volt a ló-lobbi

Néhány EU-tagországgal közösen Dánia abban reménykedett, hogy az Európai Bizottság egy esztendő leforgása alatt kidolgozza és benyújtja azt a javaslatot, amely szerint a lovakat, a sertéseket és a szarvasmarhákat tilos szünet nélkül nyolc óránál hosszabb ideig szállítani. Ennek a határozattervezetnek alapját az EU állatok jólétéért küzdő bizottságának eredményei képezték.

Bekalkulálják a veszteséget

Az állatvédők számos, részben titkos kamerával készített leleplező felvétele bejárta a világot, s nagy felháborodást keltett. Az összezsúfolt, állatokhoz sem méltó körülmények között, olykor napokon át utaztatott háziállatok egy része szállítás közben elpusztul, s a cégek inkább bekalkulálják a "veszteségi kvótát", mintsem gondoskodnának a szállítás normális feltételeiről.

- Az állatokkal való emberségesebb bánásmód ellenzői azok a dél-európai országok voltak, amelyekben sokan élnek ebből az iparágból. A szigorúbb előírások nyilvánvalóan kevesebb profitot hoztak volna a konyhára - véli a miniszter asszony.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!