Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kár volt félni a keleti munkavállalók rohamától

2006.02.06. 11:15
Alaptalannak bizonyultak a régi EU-tagországok munkapiaci félelmei, ezért meg kell szüntetni a régi tagállamok által emelt korlátokat - írja a Financial Times. Az eddigi adatok szerint a munkaerőpiacát teljesen megnyitó két országban nem nőtt a munkaerőbeáramlás.
A kelet-európai EU-tagállamok munkavállalói elé emelt nyugati korlátok lebontását szorgalmazta hétfőn a Financial Times, amely szerint alaptalannak bizonyultak a régi EU-tagországok munkapiaci félelmei.

A londoni üzleti napilap a kérdésről elkészült EU-jelentés szerdai közzététele elé időzített szerkesztőségi elemzésében azt írta: ha valakinek gyógyszert kell bevennie, jobb azon minél előbb túlesni, mert a késedelem nem teszi könnyebbé a pirula lenyelését. Ha pedig a gyógyszer garantáltan egészségjavító hatású, alkalmazásának késleltetése "egyértelműen hülyeség", áll a Financial Times elemzésében. A lap szerint az új uniós jelentés azt fogja bemutatni, hogy az új tagállamok munkavállalóinak beengedése javítaná a korlátozásokat alkalmazó 12 régi tagország gazdaságának egészségi állapotát.

Az elemzés szerint a Vladimir Spidla foglalkoztatási biztos által ismertetendő jelentés legfontosabb megállapítása az lesz, hogy a korlátozások jórészt nem is akadályozták meg a munkaerőmozgást. A Nagy-Britanniában és Svédországban - a munkapiacát teljesen megnyitó két legnagyobb EU-gazdaságban - feljegyzett munkaerő-beáramlás hasonló vagy kisebb volt, mint a korlátozásokat fenntartó 12 többi régi tagállamban, áll a Financial Times cikkében.

A mozgás általánosságban is meglehetősen csekély volt. A tavalyi év elején a tíz új EU-tagállamból érkező munkavállalók aránya a régi tagállamok munkaképes korú lakosságán belül a Franciaországban és Hollandiában mért 0,1 százaléktól az ausztriai 1,4 százalékon át az Írországból jelentett 2 százalékig terjedt. A 15 régi EU-tagállam átlagában a keletiek aránya 0,4 százalék volt, a többi régi tagországból érkezettek átlagosan 2,1 százalékos, illetve az unión kívüli munkavállalók 5,1 százalékos aránya mellett, ráadásul a keletiek segítettek betömködni a régiek munkapiacán tátongó lyukakat, áll a brit üzleti napilap hétfői elemzésében.

A Financial Times szerint a tapasztalat ismét rácáfolt arra a munkapiaci téveszmére, hogy csak annyi munkahely van, amennyi, és ezért az új munkavállalók a jelenlegi munkaerőt fogják kiszorítani. A korlátozásokat alkalmazó tizenkét tagországnak ezért bátran be kell vennie azt a gyógyszert - vagyis abba kell hagynia a korlátozásokat -, ami kétségtelenül jót fog nekik tenni, fejeződik be a londoni napilap hétfői elemzése.