Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Almunia Budapesten magyarázhatja az európai döntéseket

2006.11.08. 11:12
Az európai uniós intézményekben is támogatott konvergenciaprogram pontos végrehajtásának fontosságát emeli ki várhatóan csütörtöki budapesti látogatásán Joaquín Almunia, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi felelőse, értesült az MTI a brüsszeli testületnél. A vezető uniós illetékes Gyurcsány Ferenc kormányfővel és másokkal találkozik, megbeszélést folytat szakszervezeti vezetőkkel is, illetve felszólal az euróbevezetéssel kapcsolatos konferencián.

A megbeszélés módot ad a biztosnak arra, hogy ismertesse, magyarázza a testület döntéseit és stratégiáját, mondta el egy bizottsági forrás. Új elemnek mindazonáltal ebben csupán a hétfőn kiadott gazdasági előrejelzés számíthat, amelyben Brüsszel - a többi EU-tagállam mellett - röviden ismét értékelte a magyar gazdaság kilátásait.

Veres János pénzügyminiszter kedd esti brüsszeli sajtótájékoztatóján a látogatással kapcsolatban elmondta: az út mintegy hat héttel ezelőtt szerveződött, és ilyen értelemben nincs összefüggése az aktuális eseményekkel. Nincs szó arról, hogy bármely fél ekképpen kívánna üzenetet közvetíteni a másiknak, vélte. Rendszeres munkakapcsolatban vagyunk egymással. Nem kell ahhoz budapesti konferenciának bekövetkeznie, hogy egymás gondolatait megismerjük - tette hozzá.

Friss előrejelzésében a bizottság úgy vélte, Magyarországon az államháztartás deficitje jövőre 7,4, 2008-ban 5,6 százalék lehet, és Brüsszel jövőre az infláció jelentős emelkedésére is számít a gazdasági növekedés mérséklődése mellett. Almunia ugyanakkor a jelentést ismertetve maga is elismerte, hogy előrejelzésében a testület nem vette figyelembe azokat a Magyarországon folyamatban lévő döntéseket, amelyek jelenleg a Parlament vagy a kormány előtt vannak, ezek hatásával nem számolt, és ez az oka hogy a prognózisban szereplő néhány adat negatív irányban eltér a magyar tervektől.

Veres János meggyőződését fejezte ki, hogy tavaszra már egyezni fognak a brüsszeli és a magyar előrejelzések az államháztartási mutatókról. A brüsszeli bizottság és az EU-tagországok miniszteri tanácsa az elmúlt hetekben áldását adta az euró magyarországi bevezetéséhez is utat mutató konvergenciaprogramra, megállapítva, hogy az abban felvázolt lépések "megfelelő utat jelentenek az államháztartási hiány leszorításához". Mindkét fórumon leszögezték ugyanakkor, hogy a program szigorú végrehajtása kulcsfontosságú a benne szereplő célok teljesítéséhez.