Klaudia
-4 °C
2 °C

Támogathatja az állam az erőműveket

2006.01.25. 15:30
Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyarországi szén- és földgázvállalatoknak nyújtott állami támogatást. Magyarország 36,7 millió eurós támogatást nyújt a Vértesi Erőmű Rt.-nek.
Az Európai Bizottság ma úgy határozott, hogy nem emel kifogást a Magyarország által javasolt, a Vértesi Erőmű Rt. bányászati társaság számára 2005-re és 2006-ra nyújtandó 16 milliárd forintos támogatás ellen - derül ki az EU honlapján közzétett közleményből. A támogatás összeegyeztethető a közös piac megfelelő működésével. A bizottság egyúttal úgy határozott, hogy a szénre vonatkozó kötelező átvételi ár, amelyet Magyarország az MVM állami tulajdonú energetikai vállalat számára 2004-re és 2005-re megállapított, állami támogatásnak minősül, mely összeegyeztethető a közös piaccal.

Szerbiai gáztározót építene a Mol
Az oroszországi gázszállítások korlátozása miatt előállt helyzet nemcsak közép-európai probléma. A cél az, hogy a politikai döntéshozókat a gázellátás biztonságával kapcsolatban európai szintű megoldást találjanak a gondokra - mondta Hernádi Zsolt, a Mol elnöke, aki szerdán a cég vezetőinek társaságában Belgrádban tárgyalt. A Mol-vezérkar találkozott Vojislav Kostunica szerbiai miniszterelnökkel, Dragumir Naumov energiaipari miniszterrel, illetve a Srbiagas vezetőjével. A megbeszéléseken szó volt a MOL Rt. és a Srbiagas együttműködéséről. A két vállalat 1998-ban kötött szerződést, ám Hernádi szerint azt meg kell újítani, mert a régi alkalmatlan Szerbia zavartalan gázellátására. Szerbiának szezonális gázellátási problémái vannak, amelyek megoldása érdekében a Mol felajánlotta segítségét olyan gáztározó építéséhez Szerbián belül vagy kívül, amely rendezné ezeket a gondokat.

A bizottság 2005. június 22-i határozatával már jóváhagyta a magyar szénipar szerkezetátalakítási tervét a 2004-től 2010-ig terjedő időszakra. Ezúttal arról kellett határoznia, hogy a támogatás, amelyet Magyarország széniparának a 2004-től 2006-ig terjedő időszakra nyújtani kíván, összhangban áll-e ezzel a szerkezetátalakítási tervvel.

2004-re és a 2005 első felére vonatkozóan a bizottság úgy ítélte meg, hogy a kötelező átvételi ár, amelyet a magyar energiaszolgáltató társaságnak a szénből előállított villamos energiáért fizetnie kellett, továbbá a magyarországi önkormányzatok által a 2004-ben szénből termelt hőért fizetett kötelező átvételi árak a magyar kormány kijelentéseivel ellentétben tényleges állami támogatás részét képezik. A Bizottság úgy ítélte meg, hogy ez az állami támogatás összeegyeztethető a közös piaccal.

2005 második felére és 2006-ra Magyarország 16 milliárd forintot tervez a Vértesi Erőmű Rt. bányászati társaság számára kifizetni, amely ezt az összeget a szén előállítási költségei és az eladási ár közötti különbség fedezésére fordítja majd. A bizottság úgy találta, hogy ezek a kifizetések összhangban vannak a szerkezetátalakítási tervvel.