Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Példátlan állami beavatkozás az amerikai bankszektorban

2008.10.14. 15:20
"Példátlan és agresszív" lépéseket jelentett be George Bush amerikai elnök. Az állam banki részvényeket fog vásárolni 250 milliárd dollár értékben, az összeg felét a kilenc legnagyobb bank kapja.

Rendkívüli és történelmi befektetést eszközöl az USA az amerikai bankrendszerbe, a legnagyobbat az amerikai pénzügy történetében – jelentette be George Bush. A program célja, hogy biztosítsa az amerikai bankrendszer életképességét, nem a szabad piacot akarják legyőzni, pont a megmentés a cél – magyarázta az amerikai elnök beszédében. Vagyis az állam szerepe korlátozott és átmeneti lesz.

A mostani bejelentés egy 250 milliárd dolláros csomagot jelent –, írja a CNN Money. Henry Paulson pénzügyminiszter szerint az ország legnagyobb bankja közül kilenc már bele is egyezett, hogy elfogadja az összeget és részvényeket (vagyis tulajdont) ad cserébe az államnak. Az összeg fele ehhez a kilenc bankhoz megy.

Korábbi értesülések szerint ezek a bankok a Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Morgan Stanley, a Bank of New York Mellon, State Street és Merrill Lynch.

A nagybankokon túl többszáz kisebb pénzintézetet húzhat ki a csávából a csomag. A bankok november 14-ig jelentkezhetnek. A 250 milliárd dollár a 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőcsomag része lesz. A MarketWatch tudósítása szerint Bush már alá is írta azt a rendeletet, mely elkülöníti az összeget.

Azok a bankok, melyek részt veszenk a programban, beleegyeznek, hogy visszafogják vezetőik juttatását.

Bush azt is bejelentette, hogy az állam korlátlan garanciát vállal a nem kamatozó, vállalati betétekre is.

A terv részletei már tegnap kiszivárogtak, erre a piac rekordméretű növekedéssel reagált. A lendület ma is kitartott, a Dow Jones négy százalékkal magasabban nyitott kedden. A másik két amerikai tőzsdeindex is követte, igaz, a Nasdaq és az S&P mutató valamelyes kisebb pluszban nyitott. A nyitás után negyed órával kicsit visszakorrigáltak a részvényindexek, de még a pozitív tartományban vannak.