Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Kerülik Európát az amerikaiak

2003.08.07. 12:09
Nagyot csökken az Európába látogató amerikaiak száma - panaszkodik a legtöbb ország. A visszaesés oka szakértók szerint a gyenge dollár, a szeptember 11-e utáni félelmek, a diplomácia vita néhány európai országgal az iraki háború kapcsán.
A párizsi luxushotelektől a velencei kávézókon át a londoni emeletes buszokig ugyanaz a helyzet: az amerikai turisták tömege elkerüli Európát. Az amerikai látogatók számának visszaesésének okai között áll a gyenge dollár, a szeptember 11-e utáni félelmek, a diplomácia vita néhány európai országgal az iraki háború kapcsán - írja az AP hírügynökség.

Franciaországban címlapokra került az amerikai turisták hiánya. A Le Monde című újság első oldalán két francia karikatúrája látható, amint éppen a pálmafák alatt pihennek. "Ne túlozzunk, láttam egy amerikait" - mondja az egyik. "Lance Armstrongot?"

Közbeszólt a háború

Talán túlzás lenne azt állítani, hogy az amerikai kerékpározó, aki uralta az idei Tour de France versenyt, lenne az egyetlen amerikai mostanság. De majdnem ez az igazság. Közel kétmillió amerikai szállt meg Franciaországban az év első öt hónapjában, ami 30 százalékos csökkenés az előző év hasonló időszakához képest. Ennek okaként a szakértők az Egyesült Államok és Franciaország közötti diplomáciai feszültséget jelölték meg.

Mintegy 12 százalékos a csökkenés Nagy-Britanniában és 25 százalékkal kevesebben látogattak el a népszerű Lucerne-be, Svájcba. Az olaszok húsz, míg a spanyolok 23 százalékos csökkenést jeleztek a 2001. szeptember 11-e előtti időszakhoz képest.

"Tíz éve nem volt üres szobám"

"A helyzet több mint rossz" - állítja Christel Bauer, aki Mozart mellszobrokat és pólókat árul Bécs óvárosában található boltjában. "Korábban annyi vendégünk volt, hogy egy pillanatra sem tudtam elhagyni a helyem. Most lát turistát?" - panaszkodott.

Ugyanezzel találkozhatunk több száz kilométerrel arrébb, Amsterdamban is. "Júliusban és augusztusban az ajtócsengő egyfolytában szólt" - állítja Mara Miller, a My Home szálló tulajdonosa, mely azok körében volt népszerű, akik Hollandia könnyűdrog törvényeit akarták kihasználni. "Soha nem láttam még ilyen pangást, tíz éve nem volt üres szobám"

A mégis Európába látogató amerikaiak a dollár gyengeségét okolják, hiszen így sokkal drágább lett az öreg kontinensre utazni. Az év első felében 18 százalékot esett a dollár az euróhoz képest.