Jolán, Vid
13 °C
27 °C

Lassulhat az amerikai gazdaság

2003.12.03. 13:31
Az amerikai gazdaság növekedése érezhetően lassulni fog jövőre - idézi az MTI a Dresdner Bank vezető elemzőjét. Ez árthat a világgazdaság fellendülésének és tovább gyengítheti az amúgy is mélyponton lévő dollárt. Az amerikai Fed szerint azonban a vártnál nagyobb növekedés várható. Az euró közben továbbra is szárnyal a dollárhoz képest.
John Butler, a Dresdner Kleinwort Wasserstein befektetési bank vezető elemzője szerint a gazdasági növekedés jelenlegi gyors üteme nem tartható fenn, mert jövőre a lakossági fogyasztás visszaesik az Egyesült Államokban. Ennek oka, hogy a lakosság eladósodása már a elérte a terhelhetőségi határokat - írja az MTI. Hasonlóképp a vállalatok is inkább adósságcsökkentésre fordítják a növekvő profitokat beruházások helyett.

Mélyponton a dollár

Az euró eközben újabb csúcsokat döntöget, szerda hajnalban 1,2115 dollárra emelkedett - tudósít a Reuters. Ennek oka, hogy a jó amerikai gazdasági adatok hatását lerontja az Egyesült Államok költségvetési és folyómérleg hiánya. Tovább növeli a bizonytalanságot az amerikai érdekek ellen irányuló, közel-keleti eredetű terrorizmus.

Az euró 1999 januárja óta nem volt ilyen erős a dollárral szemben. A dollár az angol font és a japán jennel szemben is mélyponton van, öt éve nem kereskedtek ilyen alacsony áron az amerikai valutával.

A Fed bizakodó

A szakértő előrejelzése ellentmond az amerikai Fed várakozásának. A Fed philadelphiai igazgatósága által végzett, két hete kiadott felmérés szerint az amerikai GDP idén 2,9 százalékkal nőhet, a korábban becsült 2,3 százalék helyett. A jövő évre az amerikai elemzők 4,3 százalékos gazdasági növekedést várnak, a három hónapja becsült 3,7 százalék helyett.

Az amerikai gazdaság, éves szintre számolva, a harmadik negyedévben 8,2 százalékkal bővült a legutóbbi becslés szerint, a második negyedben mért 3,3 százalékos és az első negyedben mért 1,4 százalékos ütem után. Ez a növekedés az elmúlt 19 év legnagyobb növekedését jelenti. Elemzők szerint az ugrás az adócsökkentéseknek köszönhető, és nem fog megismétlődni.