Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Munkaidejük negyedét ellógják az amerikaiak

2005.07.14. 08:01
Egy felmérés szerint az amerikaiak munkaidejük negyedében improduktívak, elsősorban a fiatalokra jellemző a lustaság. Sokan neteznek, mások inkább beszélgetnek.
Az egyesült államokbeli alkalmazottak saját bevallásuk szerint a napi nyolcórás munkaidőből több mint kettőt nem munkavégzéssel töltenek - ezt a megdöbbentő eredményt hozta az America Online és a Salary.com felmérése. A tízezer megkérdezett személy válaszaiból az derül ki, hogy naponta átlagosan 2,09 órán át végeznek olyasmit, amit munkaidőben nem kellene.

Élen a net

A Salary.com vezetői előzetesen csak egy óra lógásra számítottak. A több mint kétórányi lazítás azt jelenti, hogy az amerikai vállalatok évente 759 milliárd dollárnyi fizetést vesztegetnek el. A leggyakoribb improduktív időtöltés a nem a munkavégzéshez kapcsolódó internetezés: ezt az emberek 45 százaléka jelölte meg az első helyen. A második a munkatársakkal való nem szakmai beszélgetés, 23 százalékkal.

A férfiak és a nők lényegében ugyanannyit lógnak, a generációk között viszont nagy a különbség: a demográfiai hullámhegy tagjai (az 1950 és 1959 között születettek) csak 0,7 órára, a 20-25 évesek ellenben már 2 órára kapcsolódnak ki. A lustasági rangsort a biztosítási szektor vezeti napi 2,5 órával, utánuk jönnek az állami alkalmazottak (a tanárok nélkül) 2,4, majd a kutatásban és fejlesztésben dolgozók 2,3 órával.