István, Vajk
19 °C
33 °C

Elmaradt a meglepetés az amerikai GDP-adatban

2007.02.28. 14:46
Kijött az adat, amire mindenki várt a keddi tőzsdei eladási hullám után. A negyedik negyedéves amerikai tőzsdei adat csak kicsivel maradt el az elemzői várakozásoktól.

Az elemzői előrejelzésektől csak kicsivel maradt el az amerikai GDP tavalyi negyedik negyedéves adata. A felülvizsgálat adatok szerint az év utolsó három hónapjában 2,2 százalékos évesített ütemben fejlődött a gazdaság. Az elemzők a legfrissebb felmérés szerint 2,4 százalékos ütemet vártak az első becslés 3,5 százalékos tempója után.

Az inflációs oldalról pozitív hír, hogy a maginflációs mutató, melyet a kamatdöntők szorosan figyelnek 2006 utolsó negyedévében a küszöbérték alá esett.

2006 egészében 3,3 százalékkal növekedett az amerikai gazdaság a 2005-ös szinthez képest. A robosztus első három hónap után három negyedéven keresztül 3 százalék alatti ütemet jelentett a Kereskedelmi Hivatal.

A statisztikai hivatal jelentős korrekciója 2006 utolsó negyedévére várható volt, mégis érdemes kiemelni, hogy az utóbbi idők legnagyobb módosítása volt, kilenc éve nem volt példa ilyen mértékűre. A korrigálás leginkább az eredetileg becsültnél alacsonyabb készletfelhalmozásnak, és a rosszabb külkereskedelmi pozícióból adódó nettó exportnak köszönhető. A lakossági fogyasztás is alacsonyabb volt az eredetileg közöltnél.