Erzsébet
1 °C
4 °C

Elmaradt a meglepetés az amerikai GDP-adatban

2007.02.28. 14:46
Kijött az adat, amire mindenki várt a keddi tőzsdei eladási hullám után. A negyedik negyedéves amerikai tőzsdei adat csak kicsivel maradt el az elemzői várakozásoktól.

Az elemzői előrejelzésektől csak kicsivel maradt el az amerikai GDP tavalyi negyedik negyedéves adata. A felülvizsgálat adatok szerint az év utolsó három hónapjában 2,2 százalékos évesített ütemben fejlődött a gazdaság. Az elemzők a legfrissebb felmérés szerint 2,4 százalékos ütemet vártak az első becslés 3,5 százalékos tempója után.

Az inflációs oldalról pozitív hír, hogy a maginflációs mutató, melyet a kamatdöntők szorosan figyelnek 2006 utolsó negyedévében a küszöbérték alá esett.

2006 egészében 3,3 százalékkal növekedett az amerikai gazdaság a 2005-ös szinthez képest. A robosztus első három hónap után három negyedéven keresztül 3 százalék alatti ütemet jelentett a Kereskedelmi Hivatal.

A statisztikai hivatal jelentős korrekciója 2006 utolsó negyedévére várható volt, mégis érdemes kiemelni, hogy az utóbbi idők legnagyobb módosítása volt, kilenc éve nem volt példa ilyen mértékűre. A korrigálás leginkább az eredetileg becsültnél alacsonyabb készletfelhalmozásnak, és a rosszabb külkereskedelmi pozícióból adódó nettó exportnak köszönhető. A lakossági fogyasztás is alacsonyabb volt az eredetileg közöltnél.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?