Klaudia
-4 °C
2 °C

Jövőre a közkiadások révén élénkülhet Amerika gazdasága

2001.09.14. 12:12
A Bank Austria előrejelzése szerint az amerikai terrortámadás-sorozat maga alá temette a gazdasági élénkülés reményét is. Jövőre azonban a fegyverkezési és biztonsági programok miatt növekedő közkiadások élénkíthetik a konjunktúrát.
A New York elleni támadás a lehető legrosszabbkor érte a világgazdaságot, mert negatív hatással lesz az amerikai konjunktúrára a második félévben, és ez alighanem maga alá temeti az élénkülés reményét - jelentette ki pénteken a Bank Ausztria vezető közgazdásza a bank konjunktúra-előrejelzésének közreadása alkalmából tartott bécsi sajtóértekezleten.

A fegyverkezés pozitív hatása

Marianna Kager szerint az Egyesült Államok recesszióban van, miután egymást követő két negyedévben negatív növekedési adatokat mutat. A Bank Austria szakértői abból indulnak ki, hogy az Egyesült Államokban tovább romlik a fogyasztói hangulat, és 2001-ben várhatóan a bank által korábban várt egy százalék alatt marad majd az amerikai növekedés. Mivel azonban a kongresszus előre láthatólag nem ellenzi majd a fegyverkezési és a biztonsági programokat, jövőre nyilván érezhetően növekednek a közkiadások az Egyesült Államokban, és ez még általánosságban nyomott hangulatban is élénkíti majd a konjunktúrát. Ám az Egyesült Államok ezzel együtt is várhatóan elmarad a növekedési potenciálja mögött jövőre.

A támadás Európa gazdaságára is hasonlóan hatott

Európában az amúgy is stagnáló konjunktúra számára a keddi események újabb tehertételt jelentenek, elodázzák az élénkülést. Ebben a környezetben az osztrák gazdaság számára sem mutatkozik élénkülési potenciál, ezért idén 1,4 százalékos, jövőre 1,9 százalékos növekedés várható csupán - mondta a szakértő.

Úgy vélekedett, hogy mindezek alapján búcsút kell venni attól a reménytől, hogy mindössze a konjunktúra átmeneti visszaeséséről van szó.

Nem kell kelet-európai recessziótól tartani

A Bank Austria szakértői Kelet-Európára is csökkentették várakozásaikat. Úgy látják, hogy a reformállamoknak az európai gazdasági térséggel erősen összefonódott gazdaságait a konjunktúra lehűlése három hónapos késéssel éri el. Ám recessziótól nem kell tartani Kelet-Európában, mert a térség legtöbb országában a magánfogyasztás táplálja a konjunktúrát - mondta Marianne Kager.