Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

15 évnyi Magyarország tűnt el az USA-ban

2008.10.08. 08:31
Az amerikai nyugdíjalapok 2000 milliárd dollárt vesztettek az utóbbi 15 hónapban - hangzott el a washingtoni kongresszusban egy keddi meghallgatáson. Ez az aktálus, 185 forint/dolláros árfolyamon számolva 370 000 milliárd forintnak felel meg, ami a magyar gazdaság nagyjából 15 évnyi teljesítményének felel meg.

Peter Orszag, a törvényhozás költségvetési hivatalának igazgatója azt jósolta: a hatalmas veszteségek miatt sok adófizető bizonyára elhalasztja a nagyobb vásárlásokat és tervezett nyugdíjba menetelüket is későbbre halasztják majd. A képviselőházi meghallgatáson a meghívott szakértőkkel azt vizsgálták, milyen hatása van a nyugdíjprogramokra az amerikai ingatlan- és hitelpiaci válságnak, a pénzügyi zavaroknak.

Felmérések szerint az amerikaiak több mint fele aggódik amiatt, hogy hosszabb ideig kell dolgoznia a nyugdíjmegtakarítások értékvesztése miatt. Orszag korábban úgy nyilatkozott, hogy a 700 milliárdos szövetségi tőkeinjekciós program szerinte rontani fog a jelenlegi pénzügyi válságon.<> <> Megítélése szerint a bankmentő csomag "iróniája", hogy további nagy pénzintézetek dőlhetnek be: a bankok a mérlegükben mesterségesen magas értéken szereplő rossz hitelállományok felvásárlása után ugyanis hatalmas veszteségeket lesznek kénytelenek elkönyvelni, fizetésképtelenné válhatnak. Mint kifejtette, olyan cégek omolhatnak össze, amelyek ma még fizetőképesnek tűnnek, a rejtett állományok értékvesztése miatt azonban valójában már nem azok.