16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Lemondott az Andersen vezetője

2002.03.27. 11:57
Kedden lemondott Joseph Berardino, az Enron-botrányban súlyosan érintett - és büntető eljárás alá vont - Arthur Andersen amerikai könyvvizsgáló cég vezérigazgatója. A cégvezető az Andersen megmentésére tanácsadóként felkért egykori Fed-elnök, Paul Volcker javaslatára lépett le.
Volckert egy hónappal ezelőtt kérték fel, hogy tanácsaival segítsen életben tartani a menthetetlennek tűnő Andersent. Az egykori jegybankelnök négy nappal ezelőtt azzal állt elő, hogy első lépésként cseréljék le a cég felső vezetését. Volcker javaslatot tett a 7 tagú igazgatótanácsra, amelyben a 30 éve Andersenes Berardino nem szerepelt. Az érintett most levonta a következtetést.

Büntetlenségért fejeket

Volcker taktikája az volt, hogy a vezetőség lefejezéséért cserébe azt kérte az Igazságügyi Minisztériumtól: ejtse a vádakat az Andersen ellen. A világsajtóban nyilatkozó szakemberek egybehangzóan úgy vélik, az alku megkésett és a tárca azt semmiképpen sem fogadja el. Annál kevésbé, mert a legfrissebb hírek szerint az Andersen egy másik kliense, a Waste Management esetében is megégetheti magát.

Mi okozta az Andersen vesztét?

Az Enron nevű, texasi székhelyű energia-nagykereskedelmi vállalat tavaly decemberben jelentett csődöt, és kiderült, hogy a pénzügyi összeomlást a nyilvánosságra hozott vállalati eredmények módszeres manipulálása okozta. Az Enronnak hatalmas veszteségei voltak offshore leányvállalatok révén finanszírozott ügyletekből, de ezek a veszteségek hosszú ideig nem jelentek meg a könyveiben.

Az Enron könyvvizsgálója az Arthur Andersen volt, amelynek megbízottja, David Duncan szinte az utolsó pillanatig mindent úgymond rendben talált, majd amikor a botrány kipattant, értesülések szerint lázas iratmegsemmisítést hajtott végre - a jelek szerint nem kizárólag a saját szakállára, hanem az Arthur Andersentől érkezett felsőbb utasításra. Az iratmegsemmisítés tényét maga a cég is elismerte már.

Mindenhol daráltak

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma ezért büntető eljárást kezdeményezett az Andersen ellen, az igazságszolgáltatás akadályozásának vádjával. A vádirat szerint az Andersen megbízottai nem csupán a texasi Houstonban folytattak dokumentummegsemmisítést, hanem ilyen értelmű utasítást kapott - az Enron auditálásával foglalkozó dokumentumok tekintetében - az Oregon állambeli portlandi, az Illinois állambeli chicagói, sőt a Nagy-Britanniában (Londonban) működő kirendeltség is.  • Hírek
  • Hírek