Vilhelmina
12 °C
28 °C

Vallomásra kényszerítik az Arthur Andersent

2002.03.12. 12:31
Újabb nagy ügyfél, a FedEx bontott szerződést az Enron-botrányban leszerepelt Arthur Andersennel. A könyvvizsgálónak a Washington Post szerint ultimátumot adtak az ügyészek: csütörtökig el kell ismernie, hogy vétkes az igazságszolgáltatás akadályozásának bűnében, mivel terhelő iratokat semmisített meg. A Financial Times úgy tudja, a Deloitte Touche Tohmatsu mellett az Ernst & Young is megvenné egykori riválisát.
A Delta Air Lines, a Merck és a SunTrust Banks és további 27 kisebb cég után a FedEx is szélnek eresztette kellemetlenné vált könyvvizsgálóját, amely már ez előtt is évi 100 millió dolláros bevételkieséssel számolt a távozó ügyfelek miatt.

Kemény vádak

Az Arthur Andersen feje most valószínűleg nem is az újabb kliens elpályázása miatt fáj: a cég által megsemmisített bizonyítékok ügyében is nyomozó ügyészek a Washington Post szerint ultimátumot intéztek a könyvvizsgálóhoz, hogy csütörtökig ismerjenek be mindent. A lap úgy tudja, a szövetségi ügyészek a színfalak mögött közölték az AA ügyvédeivel, hogy ellenkező esetben az igazságszolgáltatás akadályozásával fogják vádolni a társaságot. Az Arthur Andersen korábban nyilvánosan beismerte az iratmegsemmisítést.

Közel a csőd

A brit Financial Times szerint az AA amerikai részlege - függetlenül attól, hogy melyik konkurense veszi meg végül és attól is, hogy milyen konstrukcióban - csődvédelmet fog kérni. A vevőjelöltek olyan konstrukciót szeretnének, amely megakadályozná, hogy új tulajdonosként dollár milliárdokat kelljen kifizetniük a különféle kártérítési perekben.

Be vannak biztosítva

A Wall Street Journal információja szerint az Arthur Andersen különféle biztosítótársaságoktól 160 millió dollárra számíthat, ha a perek elvesztése után az Enron-ügy miatt kártérítéseket kell fizetnie. Szakértők szerint a kifizetendő összeg akár milliárd dolláros nagyságrendű is lehet.