Árpád
-2 °C
4 °C

Vallomásra kényszerítik az Arthur Andersent

2002.03.12. 12:31
Újabb nagy ügyfél, a FedEx bontott szerződést az Enron-botrányban leszerepelt Arthur Andersennel. A könyvvizsgálónak a Washington Post szerint ultimátumot adtak az ügyészek: csütörtökig el kell ismernie, hogy vétkes az igazságszolgáltatás akadályozásának bűnében, mivel terhelő iratokat semmisített meg. A Financial Times úgy tudja, a Deloitte Touche Tohmatsu mellett az Ernst & Young is megvenné egykori riválisát.
A Delta Air Lines, a Merck és a SunTrust Banks és további 27 kisebb cég után a FedEx is szélnek eresztette kellemetlenné vált könyvvizsgálóját, amely már ez előtt is évi 100 millió dolláros bevételkieséssel számolt a távozó ügyfelek miatt.

Kemény vádak

Az Arthur Andersen feje most valószínűleg nem is az újabb kliens elpályázása miatt fáj: a cég által megsemmisített bizonyítékok ügyében is nyomozó ügyészek a Washington Post szerint ultimátumot intéztek a könyvvizsgálóhoz, hogy csütörtökig ismerjenek be mindent. A lap úgy tudja, a szövetségi ügyészek a színfalak mögött közölték az AA ügyvédeivel, hogy ellenkező esetben az igazságszolgáltatás akadályozásával fogják vádolni a társaságot. Az Arthur Andersen korábban nyilvánosan beismerte az iratmegsemmisítést.

Közel a csőd

A brit Financial Times szerint az AA amerikai részlege - függetlenül attól, hogy melyik konkurense veszi meg végül és attól is, hogy milyen konstrukcióban - csődvédelmet fog kérni. A vevőjelöltek olyan konstrukciót szeretnének, amely megakadályozná, hogy új tulajdonosként dollár milliárdokat kelljen kifizetniük a különféle kártérítési perekben.

Be vannak biztosítva

A Wall Street Journal információja szerint az Arthur Andersen különféle biztosítótársaságoktól 160 millió dollárra számíthat, ha a perek elvesztése után az Enron-ügy miatt kártérítéseket kell fizetnie. Szakértők szerint a kifizetendő összeg akár milliárd dolláros nagyságrendű is lehet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?