Benedek
-4 °C
5 °C

Hétmillió dollárra büntették az Andersent

2001.06.21. 08:50
Az amerikai szövetségi értékpapír-felügyelet (US Securities and Exchange Commission) hétmillió dolláros büntetést szabott ki a világ egyik legnagyobb könyvvizsgáló cégére miután kiderült, hogy az hamis adatokat felhasználva auditálta a Waste Management nevű céget - közölte a Financial Times.
A SEC szerint a Waste Management több mint egymilliárd dollárral becsülte túl adózás előtti eredményét. A hétmillió dollár a legnagyobb büntetés, amit a Big Five egyikére valaha kiszabtak. (Big Five-nak, vagyis Nagy Ötösnek nevezik a világ legtekintélyesebb és legnagyobb auditor cégeit).

Nem meaculpáztak, viszont fizettek, mint a katonatiszt

Az Andersen (korábban Arthur Andersen) azért egyezett bele a büntetés kifizetésébe, hogy elkerülje, hogy szövetségi bíróság előtt kelljen az ügyben elszámolnia. Az Andersen emellett elfogadta a SEC azon határozatát is, melyben a hatóság leszögezi, hogy a következő szabálytalanságnál komolyabb szankciókat alkalmaz. Az Andersen nem ismerte el (bár nem is tagadta), hogy törvénytelenséget követett volna el.

A többiek még rosszabbul jártak

A cég nyilatkozatban emlékeztet, hogy a kérdéses ügy évekkel ezelőtti, hiszen az Andersen 1992 és '96 között hitelesítette a Waste Management, Amerika legnagyobb hulladékkezelő cégének könyvelését. A másik négy érintett könyvvizsgáló cég komolyabb büntetést kapott, ezeket évekre eltiltották a tőzsdei cégek auditálásától.