Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Eltűnt egymilliárd dollár Angolából

2002.10.21. 14:10
Közel egymilliárd dollár egyszerűen eltűnt Angola tavalyi költségvetéséből. Az IMF ezen felül kiderítette, hogy az elmúlt 5 évben összesen több mint 4 milliárd dollárnak veszett nyoma, miközben az emberbarát országok és szervezetek nagy segélyeket utalnak a korrupt afrikai államnak.
Sokkal nagyobb összeg tűnt el tavaly az angolai büdzséből, mint amekkorát az ország idén humanitárius segélyként megkap - szögezi le a Valutaalap friss jelentése. Az angolai kormány tagadta a vádakat.

Polgárháború után korrupció

Bár a nyomorgó afrikai országot korábban számtalanszor vádolták korrupcióval, ez az első alkalom, hogy ekkora csalásra derít fényt egy komoly pénzügyi szervezet - írja a dokumentumot megszerző BBC.

A jelentés megjegyzi, hogy hiába a nógatás, Angola az utóbbi időben sem lépett előre a kormányzat és a pénzügyek áttekinthetősége felé. Az anyag nem ad választ arra, hogy a tavalyi 900 millió dollár pontosan hová tűnhetett, de a legfőbb problémának az elterjedt korrupciót tartja.

Zavaros könyvelés

A brit hírügynökség által megkérdezett diplomaták a pénzügyi hiány egy részét az átláthatatlan könyvelési gyakorlattal okolják, ám azt ők is elismerték, hogy egyesek saját számlára utalhattak a költségvetésből.

Angola az idén 300 millió dollárnyi nemzetközi segélyt kapott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!