Angolul beszélt Angliában, súlyos hibát követett el

2007.06.20. 12:01
Nagy-Britanniában az agrárágazatban annyira sok a lengyel vendégmunkás, hogy már azokat diszkriminálják, akik angolul beszélnek - állítja egy képviselő.

Angol álláskeresőket utasítottak el, Angliában, mert nem beszéltek lengyelül - adta hírül a This is London. Az újság Malcolm Moss képviselőre hivatkozva állítja, annyira sok a kelet-európai vendégmunkás a mezőgazdaságban, hogy már nyelvi problémák adódnak, amikor a helyi lakosok keresnek munkát.

Főleg az alacsony presztizsű, nehéz munkákra vesznek fel kelet-európaiakat. Északkelet-Cambridgeshire-ben például zöldség- és gyümölcsszedésre érkezett sok vendégmunkás Lengyelországból. A helyi farmerek a munkaközvetítő irodákon keresztül találják meg a munkaerőt.

Malcolm Moss képviselő olyan esetről számolt be, amelyben egy nőnek azért nem adtak munkát, mert nem beszélt lengyelül. "A fiatal lány bement a helyi munkaközvetítőhöz, ahol volt munka, de a központban azt tanácsolták neki, próbálja inkább személyesen a gazdáknál" - panaszkodott a képviselőnek a lány anyja. Ott azt mondták neki, ha nem beszél lengyelül, nem alkalmazzák. Az indok: mivel nem beszéli a többi munkás nyelvét, nem tud velük kapcsolatot teremteni, és ők nem fogják befogadni.

A képviselő szerint ez diszkrimináció. Szerinte egyértelműen a magas bevándorlás bűne, hogy ilyen megtörténhet. Elfogadhatatlan, hogy helyi emberek nem kapnak állást a gyárakban, ahol világéletükben dolgoztak, mondta Moss.

Nagy-Britanniában az EU 2004-es bővítése óta 640 ezer vendégmunkás érkezett az új tagállamokból, főként Lengyelországból.  • Hírek
  • Árfolyam