Géza
6 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Jöhet az angol euró?

2008.12.01. 07:59
Közelebb vagyunk egy angol eurócsatlakozáshoz, mint bármikor eddig – mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, aki szerint meghatározó angol vezetők már gondolkodnak a lehetőségen.

A gazdasági válság hatására Nagy-Britannia mérlegeli az eurózónához való csatlakozás lehetőségét – erről nem egy angol politikus nyilatkozott, hanem José Manuel Barroso, az EB elnöke. A volt portugál miniszterelnök azt mondta, hogy nem számolhat egyes bizalmas megbeszélésekről, de "közelebb vagyunk a csatlakozáshoz, mint valaha". Egyes brit politikusok az EB elnöke szerint már úgy fogalmaztak neki, Anglia könnyebben vészelné át a válságot, ha az eurózóna tagja lenne. A font árfolyama jelentősen gyengült az elmúlt hónapokban a válság hatására.

Egy francia tévéműsorban nyilatkozva az EB elnöke azt mondta, a britek egyik kiváló tulajdonsága a pragmatizmus. Az angol választók többsége ugyan továbbra is euróellenes, de a gondolkodási folyamat elindult meghatározó brit vezetők között, idézte Barrosót a breitbart.com.

A bizottság elnöke emlékeztetett arra is, hogy az eurócsatlakozást legutóbb 2000-ben népszavazáson elutasító Dániában is újabb referendumot terveznek a kérdésben.

A maastrichti szerződés szerint az euróbevezetése nem lehetősége, hanem kötelezettsége az uniós országoknak. Ez alól ketten élveznek jogi értelemben is felmentést, a maastrichti szerződést e derogációval aláíró Anglia és Dánia. A fejlett, régi tagok közül rajtuk kívül még Svédország nem vezette be az eurót, de az ő helyzetük némileg eltér: a lakossági tiltakozás nyomán a kormány rendre a bevezetéshez szükséges kritériumok valamelyikét meghaladó számokat mutatott fel, az EU pedig de facto elfogadta a halogatást.