Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Törvény az anorexia ellen

2008.04.17. 07:51
A világon elsőként a francia nemzetgyűlés olyan törvényjavaslatot szavazott meg, amely tiltja az anorexia népszerűsítését plakátokon, magazinokban és az interneten.

A néhány héten belül a felsőház elé kerülő jogszabály megengedi a bíróknak, hogy börtönt vagy akár 30 ezer eurós pénzbüntetést is kiszabjanak a túlzott fogyást népszerűsítő reklámok terjesztőire.

Ha az áldozat belehalna a koplalásba, és ez visszavezethető valamilyen reklámra, akkor 3 évi börtön és 45 ezer eurós bírság is kiszabható. Az önpusztító fogyókúrás életvitelt folytató személyek számát 30-45 ezerre becsülik az országban.

Az Egyesült Államokban már 2000-től kezdtek terjedni azok az internetes fórumok és blogok, amelyekben a túlzott fogyást nem betegségként, hanem idealizált életformaként propagálták.

Franciaországban ezek a fórumok két éve indultak el, ahol főleg tinédzser lányoknak és fiatal nőknek adtak tanácsot, miként lehet a szélsőséges éhség kínjain úrrá lenni. A törvénytervezet előkészítése során a parlamenti képviselők tanácskoztak a divat- és a reklámszakma képviselőivel, akik önként vállaltak egy magatartási kódexet az egészséges test kultuszának népszerűsítésére.

A törvény azonban - az ellenzői szerint - nem elég pontos a "túlzott soványság" meghatározásában, és a felelősség megállapítása is bizonytalan.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!