Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Törvény az anorexia ellen

2008.04.17. 07:51
A világon elsőként a francia nemzetgyűlés olyan törvényjavaslatot szavazott meg, amely tiltja az anorexia népszerűsítését plakátokon, magazinokban és az interneten.

A néhány héten belül a felsőház elé kerülő jogszabály megengedi a bíróknak, hogy börtönt vagy akár 30 ezer eurós pénzbüntetést is kiszabjanak a túlzott fogyást népszerűsítő reklámok terjesztőire.

Ha az áldozat belehalna a koplalásba, és ez visszavezethető valamilyen reklámra, akkor 3 évi börtön és 45 ezer eurós bírság is kiszabható. Az önpusztító fogyókúrás életvitelt folytató személyek számát 30-45 ezerre becsülik az országban.

Az Egyesült Államokban már 2000-től kezdtek terjedni azok az internetes fórumok és blogok, amelyekben a túlzott fogyást nem betegségként, hanem idealizált életformaként propagálták.

Franciaországban ezek a fórumok két éve indultak el, ahol főleg tinédzser lányoknak és fiatal nőknek adtak tanácsot, miként lehet a szélsőséges éhség kínjain úrrá lenni. A törvénytervezet előkészítése során a parlamenti képviselők tanácskoztak a divat- és a reklámszakma képviselőivel, akik önként vállaltak egy magatartási kódexet az egészséges test kultuszának népszerűsítésére.

A törvény azonban - az ellenzői szerint - nem elég pontos a "túlzott soványság" meghatározásában, és a felelősség megállapítása is bizonytalan.