Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Negyedmilliárd dollárra pereli egy nyugdíjalap az AOL-t

2003.07.21. 16:02
Egy kaliforniai nyugdíjalap pert indított az AOL Time Warner ellen. A megtakarításait részben AOL-részvényekben tároló alap azért követel kétszázötvenmillió dollárt, mert a részvények értéküket vesztették a hatalmas kiárusítások miatt.
A Calper elnevezésű nyugdíjaalap, az AOL Time Warner egyik részvényese, jelentős összegű kártérítést követel a vállalattól, és kivizsgáltatnák a multi könyvelési gyakorlatát is. Mark Anson a Calper befeketési irodájának vezetője a BBC-nek elmondta, hogy a legerősebb üzleti pozíciónak megfelelő mértékben szeretnének kárpótlást kapni az elvesztett vagyonért.

Egy egyetem és tanárok is pereskednek

Az AOL tavaly októberben elsimerte, hogy az elmúlt két évben, egészen 2002 júniusáig túlzott mértékű kiárusítást tartottak a vállalatnál. A jelenleg is folyó eladási hullám mértéke elérte a százhetvenmillió dollárt. A Calper azt állítja a perben, hogy az AOL legkevesebb 1,7 milliárd dollárral értékesebbnek tüntette fel önnön értékét hirdetéseiben a Time Warnerrel történt 2001-es fúzió után.

Az AOL Time Warner, a világ legnagyobb médiavállalata ellen eddig körülbelül harminc pert indítottak olyan befektetők, amelyek úgy érezték, hogy sérültek jogaik. A kaliforniai tanárok nyugdíjalapja például kétszázmillió dolláros nagyságrendű kártérítést igényel. Idén két másik AOL Time Warner-részvényes, a Kalifornia Egyetem és egy pénzintézet befektetési alapja kezdeményezett bírósági eljárást, ebben azt állítják, hogy néhány felsővezető hamis tranzakciókkal felnyomta a részvények árát.

Tavaly százmilliárdos rekordveszteséget produkáltak

A Time Warnernek négy évvel ezelőtt már majdnem hárommillió dollárt kellett fizetnie kártérítésként a Cedant nevű vállalat részvényeseinek. Az AOL Time Warnernek az elmúlt évben százmilliárd dollár pénzügyi veszteséget kellett elkönyvelnie - eddig ez volt a legnagyobb a cég történetében.

Új programjának keretében azt szeretné elérni vagyontárgyainak kiárusításával, hogy ki tudja fizetni adósságait. A vállalat ebben az évben igyekezett a háttérben maradni, részvényeinek értéke huszonöt százalékkal nőtt és első negyedéves beszámolója szerint idei nettó profitja 396 millió dollár volt.