Viola
-6 °C
-2 °C

Kié Óz zenéje?

2002.08.08. 12:45
Az EMI szerzői jogok megsértése, a részvényesek pedig a könyvelési botrány okozta árfolyamzuhanás miatt nyújtottak be keresetet az AOL Time Warner ellen. A felperesek több millió dolláros kártérítést szeretnének kapni a társaságtól.
Az EMI Group Plc-hez tartozó EMI Music Publishing szerzői jog megsértése miatt keresetet nyújtott be az AOL Time Warner Inc. ellen. Az EMI annak idején több szám és dal jogait megvette a Metro-Goldwyn-Mayer-től, illetve a United Artists Corp-tól. A cégek úgy állapodtak meg, hogy az MGM/UA Entertainment bizonyos estekben továbbra is jogdíj fizetése nélkül használhatta a zenéket.

Jogok és cégek vándorlása
A United Artists és az MGM 1982-ben adta el a jogokat az CBS-nek. Azokat a CBS az SBK Entertainment World Inc-nek, az SBK az EMI-nak adta tovább.

A Turner Broadcasting System Inc. 1986-ban vásárolta fel az MGM Entertainment Co-t, majd a Time Warner 1996-ban egyesült a Turner Broadcasting Systemmel. A Time Warner 2000-ben egyesült az AOL-lal.

Kié az Óz zenéje?

Az EMI most azt állítja, hogy az MGM-et felvásárló AOL Time Warner jogtalanul használt bizonyos zenéket, és sokmillió dolláros kárt okozott ezzel a cégnek. Az EMI szerint ugyanis például az "Óz, a csodák csodája" című film betétdalait az AOL használhatja a film reklámozására, de minden más esetben jogdíjat kellene fizetnie, amit eddig nem tett meg. Az AOL nem kommentálta a írt, az MGM-nél csak annyit közöltek, hogy szerintük a kereset teljesen megalapozatlan.

Dühös részvényesek

Az AOL Time Warner néhány részvényese a texasi Texarkana bíróságán nyújtott be keresetet a cég ellen. A felperesek azt állítják, hogy a cég könyvelési praktikái (a reklámbevételek eltúlzása) mesterségesen magasan tartották a papírok árát, amely a botrány kitörése után hetven százalékkal zuhant, komoly károkat okozva a részvényeseknek. Az AOL-nál az igazságügyi minisztérium és a tőzsdefelügyelet illetékesei is vizsgálódnak, bár a cég állítja, hogy reklámbevételeit szabályosan könyvelte.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!