Szilárda
-4 °C
3 °C

Apartheid-per svájci bankok ellen

2002.06.18. 16:45
Egy amerikai ügyvéd bejelentette, hogy keresetet nyújt be a két legnagyobb svájci és egy amerikai bank ellen a dél-afrikai apartheid rendszer áldozatainak képviseletében.
Ed Fagan, aki korábban sikeresen képviselte a holokauszt túlélőit a svájci bankokkal szemben, New York-ban nyújtotta be keresetét a UBS, a Credit Suisse és a Citibank ellen. Az ügyvéd nem nyilatkozott a követelt összegről, de a SonntagsZeitung értesülései szerint a svájci bankok nyolcvanmilliárd frankos (51,3 milliárd dolláros) követelés elé nézhetnek.

A rendszer a kölcsönökből tartotta fenn magát

Fagan azzal vádolja a pénzintézeteket, hogy azok kölcsönökkel támogatták a pretoriai kormányt, mikor az ellen már ENSZ-embargó volt érvényben. Az ügyvéd szerint a dél-afrikai rendszer nem maradhatott volna fenn olyan sokáig, ha nem kap támogatást a bankoktól. A pénzintézetek az üggyel kapcsolatban csak annyit közöltek, hogy nem tudnak a készülő perről, és egyébként is nevetséges lenne őket kárhoztatni az apartheid rendszer bűneiért.

Svájc nem csatlakozott az embargóhoz

Az amerikai törvények lehetővé teszik, hogy külföldi állampolgárok amerikai bíróságokon pereljenek Amerikában (is) működő vállalatokat. Szakértők szerint nehezíti a felperesek helyzetét, hogy Svájc nem tagja az ENSZ-nek, és a Dél-Afrika elleni kereskedelmi embargó helyett csak a fegyverszállítási embargóhoz csatlakozott, ahhoz is csak megfigyelőként. Ugyanakkor a követelt kártérítés is nyilvánvalóan eltúlzott, hiszen a holokauszt-perben a svájci bankok 1,25 milliárd dollár kifizetésébe egyeztek bele.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!