Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Apartheidper újabb harmincnégy cég ellen

2003.05.19. 11:45
A dél-afrikai apartheid rendszer áldozatainak képviseletében újabb harmincnégy céget perelt be két ügyvéd New Yorkban. A soktízezer felperesnek több mint százmilliárd dolláros kártérítést követelnek.
Az amerikai Ed Fagan és a dél-afrikai John Ngcebetsha a Financial Times által megszerzett lista szerint többek között a Commerzbankot, a Deutsche Bankot, a Dresdner Bankot, a UBS-t, a Credit Suisse-t, a Barclayst, a NatWestet, a Credit Lyonnais-t, a Banque Indo Suezt és a Citigroupot vádolják a dél-afrikai rezsim támogatásával.

Segítették a rendszer fennmaradását

Az ügyvédek azt állítják, hogy a pénzintézetek kölcsönökkel támogatták a pretoriai kormányt, mikor az ellen már ENSZ-embargó volt érvényben. Szerintük a dél-afrikai rendszer nem maradhatott volna fenn olyan sokáig, ha nem kap támogatást a bankoktól. A listán ugyanakkor szerepelnek energetikai cégek, bányavállalatok, autógyárak, gyógyszergyártók is, amelyeket szintén azzal vádolnak, hogy kereskedelmi kapcsolataik révén a rendszer továbbélését segítették.

A dél-afrikai kormány nem támogatja a keresetet

A cégek nem kommentálták a perről szóló hírt, de valószínűleg azzal védekeznek majd, hogy Dél-Afrika fejlődését segítették, ami a fehér és fekete lakosság érdekeit is szolgálta. A dél-afrikai kormány nem támogatja a keresetet, mert attól tart, hogy a per hatására az érintett cégek esetleg kivonulnak az országból.

Tavaly óta perelnek

Fagan és Ngcebetsha május elején a dél-afrikai Gold Fields ötszáz munkása nevében perelte be az aranybányát az embertelen munkakörülmények miatt. Áprilisban a Bayer, a Lilly és a DuPont ellen nyújtottak be keresetet, mert a cégek állítólag támogatták az apartheid rendszert a szomszédos országok, illetve a belső ellenzék elleni harcban. A rezsim támogatása miatt az ügyvédek 2002. júniusában már beperelték a UBS-t, a Credit Suisse-t és a Citibankot.