Auguszta
-7 °C
0 °C

Az S&P egyelőre nem ront a minősítésen

2006.09.21. 15:48
A Standard & Poor's nem számít elhúzódó összecsapásokra Magyarországon, és nem tartja valószínűnek a kormány bukását, hangzott el a világ legnagyobb hitelminősítőjének csütörtöki londoni térségi szakszemináriumán.

A Cityben tartott konferencián - amelyen az S&P szakértői elsősorban a közép- és kelet-európai térség szuverén adósi és banki kilátásait elemezték - Moritz Kraemer, a cég szuverén minősítésekért felelős vezérigazgatója azt mondta: jóllehet a júniusban elsőrendűről közepesre rontott magyar adóskockázati besorolás kilátása továbbra is negatív. A Standard & Poor's az elmúlt napok fejleményei után sem látja még szükségét a jelenleg "BBB plusz" hosszú távú devizaosztályzat módosításának.

Elenyésznek a zavargások

Kraemer szerint a ház arra számít, hogy a budapesti zavargások "néhány napon belül elenyésznek", mert az erőszakcselekményeket a magyar lakosság túlnyomó többsége nem támogatja.

Az Standard & Poor's igazgatója kijelentette: a hitelminősítő nem számít arra, hogy a magyar kormány belebukik a jelenlegi eseményekbe. A vezető S&P-szakértő szerint Gyurcsány Ferenc hatalmon maradása fontos a reformok továbbvitelében, mert a jelenlegi kormányfőnek "nincs alternatívája" a párton belül.

Az igazgató szerint a miniszterelnök "színes nyelvezetű" beszédének kiszivárogtatása egy előnnyel járt: Gyurcsány ezzel "minden hidat felégetett maga mögött ... innen már nincs visszafordulás a reformokban".

Gyurcsány sorsa

Kraemer utalást tett arra, hogy a magyar adósminősítés függ Gyurcsány Ferenc személyes sorsától, mondván: ha a kormányfő mégis távozna, azzal a jelenlegitől "igen különböző helyzet állna elő". A jelenlegi időszak kritikus Magyarország számára, amely "nem engedheti meg magának még egyszer azt a luxust, hogy csalódást okoz a piacon".

A Standard & Poor's alig néhány nappal a kormány egyensúlyi csomagjának júniusi bejelentése után rontotta az addigi elsőrendű "A mínusz"-ról a már csak közepes befektetői "BBB plusz"-ra a magyar szuverén devizaadósi besorolást, azzal az indokkal, hogy szerinte a magyar közfinanszírozás helyzetében ismertté vált romlás nagyobb mértékű annál, mint amennyit a kormányprogram javíthat rajta.

A csütörtöki londoni szakkonferenciára összeállított országelemzések Magyarországról szóló része megismétli azt a cég által többször hangoztatott véleményt, hogy a konszolidációs csomag túlzott mértékben a bevételi oldalra koncentrál. Az elemzés 2014-re teszi a magyar eurócsatlakozás várható dátumát.

Negatív kilátás

Az S&P a rontott osztályzaton is fennhagyta a további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást. A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő éppen a csütörtöki S&P-konferencia előtti napon jelentette be Londonban, hogy stabilról szintén leminősítést valószínűsítő negatívra rontja a nála is "BBB plusz" szintű magyar adósosztályzat kilátását.

Ezzel a magyar besorolások kilátása mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítőnél negatív, mivel a Moody's Investors Service is ilyen kilátást tart érvényben a magyar adósságra, jóllehet nála az osztályzat jelenleg elsőrendű "A1".

Kraemer a csütörtöki londoni S&P-konferencián azt mondta: a közép-kelet-európai térség egésze az elmúlt évtizedben ellenállóbbá vált a sokkhatásokkal szemben, de az EU-tagság kilátásának "lehorgonyzó hatása" most már sokkal gyengébb, mint a 2004-ben felvett új tagok csatlakozása előtt, mivel az unió "jóval kevésbé vendégszerető", mint annak idején volt. Hitelminősítői szempontból az igazgató a térség legstabilabb gazdaságának Horvátországot nevezte, amelynek besorolása (BBB) két éve nem változott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!