Szilvia
5 °C
16 °C

Kézben tartható az árrobbanás

2008.09.05. 07:48
Magyarországon csökken annak a veszélye, hogy az olajárak emelkedése és általában véve az infláció gyorsulása tartós ár-bér spirált indít el, és végső fokon stagflációhoz és a munkanélküliség növekedéséhez vezet - véli az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) által közzétett jelentés.

A nyersanyag- és élelmiszerárak emelkedésének hatásait elemző anyag összességében kevés esélyt ad a hetvenes évek olajárrobbanása nyomán látott ár-bér spirál világméretű megismétlődésének, mivel az utóbbi években az egységnyi munkaerőköltség emelkedése lépést tartott az inflációval. Az egyes országok helyzete között persze nagy különbségek vannak. A kelet-közép-európai térségben például Románia és Ukrajna kockázatosnak számít, Bulgáriában és Lengyelországban csekély, de növekvő az ár-bér spirál rizikója, míg Magyarországban fokozatosan csökken a veszély - írja az UNCTAD.

Miközben a világ országai az idén már GDP-jük három-négyszer nagyobb hányadát kénytelenek üzemanyagimportra költeni, 2007 tavasza óta az élelmiszerárak is drámaian felszöktek. Utóbbit az UNCTAD szakértői szerint nem lehet kizárólag a fogyasztási és termelési folyamatokkal megmagyarázni: a spekuláció is fokozta a globális élelmiszer-gazdaság tartós átrendeződését jelző árrobbanást.

Szupacsaj Panicspakdi, a szervezet főtitkára éppen ezért azt szorgalmazza, hogy a világ országai alakítsák ki a piaci folyamatokba való összehangolt beavatkozás eszközeit. Ezeket az eszközöket akkor kell alkalmazni, ha egyértelmű jelek utalnak arra, hogy spekulánsok irányítják a nyersanyagárak alakulását - mondja a thaiföldi származású gazdasági szakember. Az országspecifikus importkorlátozásoktól, kétoldalú élelmiszer-szállítási megállapodásoktól és hasonló „partizánakcióktól" ezzel szemben tartózkodni kell, mivel ezek növelik a globális élelmiszerpiacok instabilitását. A rászoruló lakossági csoportok rövid távú állami segélyezését a piaci mechanizmusokkal összeegyeztethető módon kell megoldani - hangoztatja az UNCTAD.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?