Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Arab "euró" 2010-re?

2002.10.11. 13:20
Az Arab-öböl hat állama közös pénzt szeretne, s ehhez az euró bevezetésében nagy tapasztalatot szerzett Európai Központi Bank segítségét kéri.
Az öböl-térség országainak központi bankelnökei e Rijadban határozták el, hogy megkezdik saját monetáris uniójuk előkészítését.

Az öböl menti arab államok együttműködési tanácsa 1981-ben jött létre, hogy erősítse Bahrein, Kuvait, Omán, Katar, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok gazdaságát. A közös valuta gondolata már korában felvetődött, s most, hogy az euró bevezetése viszonylag zökkenőmentesen megtörtént, az arab pénzügyi vezetők szeretnék felhasználni az európai tapasztalatokat.

A BBC News Online-nak nyilatkozó szakértők szerint a résztvevő országok valutauniója inkább politikai elhatározás kérdése, mintsem gazdasági döntés, az érintett nemzeti valutákat ugyanis már eddig is egységesen a dollárhoz igazították.

Öbölbank lesz

Az érintett arab országoknak természetesen közös központi bankot kell majd létrehozniuk, egységes irányítás alá kell vonniuk a monetáris politikát, s jobban összehangolni a fiskális szándékokat.

Az öböltérség országai a közös pénztől azt várják, hogy csökkenti gazdaságuk sebezhetőségét, erős függőségüket az egyszer kimerülő olajkészletektől. Meggyőződésük, hogy az együttműködés és a végső cél, gazdaságaik integrációja növelné a stabilitást és a részvevő országok erejét a régióban.

Fél év az EKB dolgozatára

Szakemberek rámutatnak ugyanakkor arra, hogy az eurózóna néhány előnye nem lesz alkalmazható az Öböl-térségben. Az arab valuták ugyanis kevéssé keresettek, soha nem lesznek a dollár igazi riválisai.

A hat arab állam azt kérte az EKB-tól, hogy fél éven belül készítsen el számukra egy, a valutaunió bevezetéséről szóló tanulmányt. A monetáris unió létrehozását 2005-re, az új - még név nélküli - közös valuta bevezetését 2010-től tartják lehetségesnek.