Hermina
15 °C
27 °C

Európában is előfordulhat áramhiány

2003.08.21. 09:03
Bár Európát nem fenygeti olyan súlyos áramkimaradás, mint amilyen a múlt hét végén Észak-Amerika keleti részét sújtotta, itt is előfordulhat áramhiány. Franciaország már visszafogta áramexportját, s a kontinens nyugati részén gondot okoz a hőség miatt megnövekedett kereslet.
Európát nem fenyegetik olyan súlyos áramkimaradások, mint amilyen a múlt hét végén Észak-Amerika keleti részét sújtotta, mivel a hálózatot időben korszerűsítették, hiányhelyzetek azonban kialakulhatnak, miután a kínálat nem tart lépést a kereslet növekedésével.

A kontinens legnagyobb áramexportőre hagyományosan Franciaország, ahol az 58 nukleáris reaktor eddig biztosította az exporthoz szükséges többletet, így valamennyi szomszédjának szállított áramot. Ezen a nyáron azonban a kánikula a francia szükségleteket is megnövelte, miközben az atomerőművek a hűtési problémák miatt alacsonyabb kapacitáson működtek, így az állami tulajdonban lévő Electricité de France (EdF) júniusban csökkenteni volt kénytelen az Olaszországba irányuló exportot, augusztusban pedig már maga is Németországból és Spanyolországból vásárolt.

Nőnek az igények a rendkívüli időjárásban

Az igények természetes növekedésével és a rendkívüli időjárási helyzetek esetleges megsokasodásával Franciaország magát is mind nehezebben tudja ellátni, így a szomszéd országok kénytelenek lesznek máshonnan pótolni a kieső áramot. A 60 millió lakosú ország erőműveinek együttes kapacitása 115 ezer megawatt körül van, miközben a több mint 80 milliós Németország ennél alig 4000 megawattal többet tud előállítani, így áramszükségletének mintegy három százalékát francia importból fedezi.

Az EdF által kötött szállítási szerződések lehetővé teszik, hogy csökkentse kivitelét, ha Franciaországban hiány fenyeget. A szakértők szerint szélsőségesen hideg vagy meleg napokon csúcsidőben ezután is számítani lehet az áramexport visszafogására; az atomerőművek, amelyek a francia áramtermelés 75 százalékát adják, a gáztüzelésű erőművektől eltérően nem tudnak egyik pillanatról a másikra magasabb fokozatra kapcsolni. Ráadásul a régi, környezetszennyező szén- és olajtüzelési erőműveket az elkövetkező években a kormány be kívánja zárni, így ha az EdF nem akar új erőműveket építeni, akkor nincs más választása, mint az export csökkentése.

Az elmúlt hónap folyamán viszont erőteljesen megemelkedtek az árak az áramtőzsdén, ami ösztönzően hathat a kapacitásbővítést célzó beruházásokra.