Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Rekordmértékben emelkedett a benzin ára az USA-ban

2003.08.25. 12:24
Példa nélkül emelkedett a benzin ára az Egyesült Államokban, ami részben a két héttel ezelőtti áramkimaradással magyarázható. Az energiaszolgáltatók hatalmas kampányba kezdtek, hogy előteremtsék az áramszolgáltató rendszer elengedhetetlen felújításának fedezetét.
Az energiaszolgáltatók nagyméretű felvilágosító kampányba kezdtek, hogy segítsék annak a százmilliárd dollárnak az összegyűjtését, mely feltétlenül szükséges a rendszer felújításához - tudósít a Dow Jones. A fő érv az, hogy az Egyesült Államoknak mindenképpen igazodnia kellene a XXI. századi követelményekhez, ellenkező esetben évente százmilliárdos kár érheti a gazdaságot az esetleges kiesések miatt.

Gondot okozhat az igények biztosítása

Széles szövetséget szeretnénk összehozni ennek érdekében - nyilatkozta a Elektromos Energia Kutató Intézet elnök-vezérigazgatója. Kurt E. Yeager szerint nem kétséges, ha a gazdaság ismét erős lesz, gondot okozhat az energiaigények kielégítése. A tanulmány, mely ezt taglalja, még a két héttel ezelőtti áramkimaradás előtt készült el.

Az intézet szerint a szükséges fejlesztések mintegy tíz százalékkal növelnék a fogyasztók kiadásait. Egy átlagos háztartásnak száz dollárjába kerülne a beruházás, de ezzel az új technológiával ötszáz dollárt takarítana meg a későbbiekben - állítja a tanulmány.

Rekordmértékű benzinárdrágulás

Az áramkimaradásnak köszönhető a benzin árának példa nélküli emelkedése az Egyesült Államokban. Az elmúlt két hétben hiány volt benzinből, ami átlagosan 15 centes emelkedést okozott - tudósít a Reuters hírügynökség.

A benzin ára átlagosan 15 centtel emelkedett - állapította meg a Lundberg által végzett felmérés, mely 8000 töltőállomás adatait használta fel. Az elmúlt két hetes áremelkedés volt a legnagyobb drágulás ötven év óta.

Az elemzők ugyanakkor nem számítanak arra, hogy hosszabb ideig ilyen magas maradna a benzin ára. A hiányt valószínűleg az augusztus 14-én bekövetkezett áramkimaradás okozta, melynek során sok finomítóban leállt a termelés.

A hiány másik oka a Tucsonból Phoenixbe tartó olajvezeték augusztus 8-án történt leállása. A vezetéket vasárnap nyitották meg újra.