Alfréd
-2 °C
2 °C

Fák okozták a nagy amerikai áramszünetet

2003.11.20. 12:05
Az augusztusi, ötvenmillió embert sújtó amerikai áramszünetet az okozta, hogy a szolgáltató nem vágta ki a távvezetékek alatt növő fákat, így azok három fontos vezetéknél rövidzárlatot okoztak.
Az amerikai és kanadai vizsgálóbizottság jelentése szerint az ohiói FirstEnergy Corp. tehető felelőssé a történetkért, közölte a YahooNews. A cég azonban nem csak a favágásnál mulasztott. A szolgáltató szakemberei ugyanis üzemzavar első jelei után csak egy órával jöttek rá, hogy az ilyen helyzetek kezelésére szolgáló rendszerek felmondták a szolgálatot. A FirstEenergy illetékesei szerint a szoftver hibája miatt nem tudták a megfelelő lépéseket időben megtenni.

A százharmincnégy oldalas jelentés ugyanakkor megjegyzi, hogy nem csak a FirstEnergy hibás, hiszen a szolgáltatók közötti kommunikáció sem működött megfelelően, és a régió áramhálózatát felügyelő koordináló szervek sem álltak a helyzet magaslatán. Az energiaügyi minisztérium szerint a szolgáltató nem sértette meg a szövetségi szabályokat, az állami szervek a jelentés áttanulmányozása után döntenek az esetleges intézkedésekről.

Harmincmillió háztartás

A hatvanegyezer megawattnyi áramkimaradás Kanadában és az Egyesült Államokban több mint harmincmillió háztartásban ötvenmillió embert sújtott. Az üzemzavar fennakadásokat okozott New York, Detroit, Cleveland városokban, illetve Connecticut, Michigan és New Jersey államok számos településén, valamint Kanadában, elsősorban Ottawában és Torontóban. A városokban leállt a közlekedés, nem működtek a jelzőlámpák, megállt a metró, a szövetségi repülési hatóságok felszállási tilalmat rendeltek el repülőtereken. Ezrek mentek ki az utcára, akikre később ráborult a sötétség, mert estére sem sikerült helyreállítani a közvilágítást.