József, Bánk
-6 °C
0 °C

Európa-szerte gond az áramár

2006.08.17. 07:56
Az elektromos energia díja az elmúlt években az egekbe szökött Németországban, Franciaországban áramszolgáltató díjemeléseit az infláció mértékében maximáló árplafonrendszert újabb öt évre meghosszabbítják. A spanyoloknál épp ez utóbbi rendszer vezetett majdnem a szolgáltatók leállásához.

Az áramtovábbítási díjak 8-14 százalékos csökkentésére szólította fel a német energiahivatal az ország vezető áramszolgáltató cégeit. Az Energie Baden-Württemberg (EnBW) 8, az RWE 9, a Thüringer Energienetze (TEN) pedig 14 százalékkal köteles csökkenteni díjait. Az elektromos energia díja az elmúlt években az egekbe szökött Németországban. A napokban az acélipari szövetség elnöke, Dieter Ameling már azzal fenyegetett, hogy a drágulás miatt az ágazat cégei az ország elhagyására kényszerülnek. Sőt, szerinte nemcsak az acélipar, hanem több más, energiaigényes szektor (így a vegy- és a műanyagipar) vállalatai is hasonló döntésre juthatnak.

A magas áramárak más európai gazdaságokban is gondokat okoznak. Franciaországban Thierry Breton pénzügyminiszter a közelmúltban jelentette be, hogy az EdF áramszolgáltató díjemeléseit az infláció mértékében maximáló árplafonrendszert újabb öt évre meghosszabbítják. Szerinte érdemes megfontolni az árak még közvetlenebb szabályozásának lehetőségét is a kisebb, energiaintenzív vállalkozások esetében, mert a liberalizált árampiacon kialakult áremelkedések ezeket a cégeket sújtják leginkább. Spanyolországban viszont a túlságosan szigorúnak bizonyuló árszabályozás okoz problémákat. A madridi kormány a közelmúltban arra kényszerült, hogy eltörölje az áramárdrágulás évi maximum kétszázalékos korlátozását. Az áramtermelő cégek ugyanis a kemény árplafon miatt hatalmas veszteségeket halmoztak fel, és júniusban már a központi hálózatot üzemeltető Red Electricának kellett beavatkoznia az áramkimaradások megakadályozására.

Az orosz kormány is engedett az áramtermelő vállalatok nyomásának: úgy döntött, nem csupán az infláció mértékében emelkedhet jövőre az elektromos energia díja (ez várhatóan 6,5 százalékot jelent), hanem 10 százalékkal. A gazdasági miniszterhelyettes szerint azonban a drágulásnak ezentúl is korlátokat akarnak szabni.