Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Olcsóbb lett az áram Bécsben

2005.04.01. 11:20
Péntektől 6-10 százalékkal kevesebbet kell fizetniük a bécsi, tiroli és vorarlbergi fogyasztóknak az áramért. Az árcsökkentésre az áram- és gázpiaci liberalizációt ellenőrző hivatal döntése kötelezte a szolgáltatókat.
Kellemes hírre ébredtek pénteken az osztrák főváros lakói, mostantól ugyanis akár 9,5 százalékkal is csökkenhet a villanyszámlájuk. Egy átlagos háztartás esetében, amelynek éves fogyasztása 3500 kWh, ez 17,49 eurós (csaknem ötezer forintos) megtakarítást jelent. Az üzleti fogyasztók (30 ezer kWh éves fogyasztás) megtakarítása 150,30 euró, vagyis körülbelül 36 ezer forint.

Beavatkoztak

Az árcsökkentést az E-Control március 29-i döntése tette lehetővé. A 2001. március 1-je óta mıködő hivatal feladata, hogy figyelemmel kísérje és ellenőrizze az osztrák áram- és gázpiaci liberalizációt, szükség esetén pedig rendeletileg beavatkozzon. Ezzel a jogával már idén februárban is élt, akkor Burgenland, Karintia és Salzburg tartományokban csökkentette az áram árát.

A mostani árcsökkenés a hálózati tarifák csökkentéséből adódik, amelyet a szolgáltatók, így a Wien Energie leányvállalata, a Wienstrom is, továbbadtak a fogyasztóknak. Az alacsonyabb árak az osztrák főváros esetében 30 millió eurós, a három tartomány esetében pedig összesen 70 millió eurós bevételkiesést jelentenek a szolgáltatóknak.

Az osztrák Gyáriparosok Szövetsége üdvözölte a tarifacsökkentést, kifogásolta azonban, hogy az ország két "ipari gócára" Steiermarkra és Felső-Ausztriára még nem terjedt ki a felülvizsgálat.