Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Minisztériumi engedélyre vár a szlovák aranybánya

2006.02.15. 08:42
A pozsonyi környezetvédelmi minisztérium jóváhagyására vár a kanadai Tournigan Gold Corporation körmöcbányai aranybányaprojektje. A cég szlovákiai leányvállalatának igazgatója szerint kizárt a nagybányaihoz hasonló környzeti katasztrófa, mivel semlegesíteni tudják a cianidos technológia esetleges káros hatásait, ráaádásul más technológiát is alkalmazhatnak. A körmöcbányai önkormányzat a múlt héten már elvetette az aranybányászat újraindításának lehetőségét, de a végső döntést a környezetvédelmi tárca, illetve a bányahivatal hozza meg.

A pozsonyi környezetvédelmi minisztérium jóváhagyására vár a kanadai Tournigan Gold Corporation társaság körmöcbányai aranybányaprojektje - közölte Boris Bartalsky, a kanadai cég leányvállalatának, a Kremnica Gold Banská Bystricának az igazgatója. A körmöci kitermelés során szerinte nem fordulhat elő a nagybányaihoz hasonló környezeti katasztrófa, mivel rendelkezésükre áll a cianidos technológia káros hatásait azonnal semlegesítő megoldás. Ráadásul a cianidozás csak egy a lehetőségek közül, a beterjesztett koncepciójukban más megoldások is vannak, emellett a térségben az utóbbi években is használták a cianidos technológiát, méghozzá problémamentesen.

A képet bonyolítja, hogy a körmöcbányai önkormányzat február 9-én elvetette az aranybányászat újraindításának lehetőségét. A képviselők a cianidos technológia használata mellett a kitermeléssel járó por- és hangszennyezés ellen is szót emeltek, emellett a történelmi múltú kisváros szeretne bekerülni az UNESCO által védett történelmi világörökség jegyzékébe, amit lehetetlenné tenne a bánya újbóli megnyitása. A végső döntés joga azonban a környezetvédelmi minisztérium, illetve az illetékes bányahivatal kezében van. A kanadai cég egy 250 méter mélységű, felszíni fejtésű bányát szeretne működtetni, elképzelése szerint tíz év alatt 920 ezer uncia aranyat és legalább 7 millió uncia (1 uncia =31,103 gramm) ezüstöt hoznának felszínre. Körmöcbányán 1971-ben állt le az aranybányászat, ezt követően 2001-ig a közeli Zsarnóca mellett bányásztak aranyat.