Valér
2 °C
8 °C

Rekordot dönthet az aranyár

2004.10.18. 07:54
Spekulánsok tranzakciói, a magas olajár és az amerikai makrogazdasági helyzet egyaránt hozzájárultak az arany árának régen látott magasságba emelkedéséhez. A hazai ékszerpiac azonban a dollár gyengélkedése miatt alig érzi meg a változást.
A tőzsdei aranyár fél éve nem látott magaslatokba emelkedett az elmúlt pár napban. Elemzők szerint nem elképzelhetetlen, hogy nemsokára megdönti az április 1-jén felállított, 431,05 dolláros, 15 éves csúcsot. A drágulás annak hatására indult meg a múlt héten, hogy a dollár meggyengült, miután kedvezőtlen munkanélküliségi adatokat tettek közzé az Egyesült Államokban - írja a Bloomberg. A nemesfém árfolyama némileg erősödött a hét végén is, így 414-415 dollár körüli azonnali és 415-422 dollár közötti határidős árak alakultak ki.

Spekulánsok hajtják az árakat

Az amerikai makrogazdasági helyzet mellett a spekulatív kereslet is felfelé hajtja az árakat. Az Egyesült Államok határidős kereskedési bizottságának adatai szerint a fedezeti alapok és más nagy spekulánsok szeptember 29. és október 5. között 30 százalékkal erősítették vételi pozíciójukat a New York-i határidős piacokon. Az olaj folyamatos drágulása is hozzájárul az arany drágulásához: a magas olajár növekvő inflációval jár, ez pedig a kötvények és más fix kamatozású befektetések hozamát rontja, s ezekkel szemben szintén értékállóbbnak bizonyulhat az arany. A magas árak hatására ugyanakkor csökkent az ékszerpiaci aranykereslet: tavaly 6 százalékkal vásároltak kevesebbet - főként ázsiai kereskedők - a nemesfémből ékszerkészítés céljára, mint egy évvel korábban.

Nincs akkora nyomás az aranypiacon, hogy válság alakuljon ki - mondta Reményik Kálmán, az Orex Rt. vezérigazgatója. Az arany iránti kereslet nagy részét az ipari felhasználás teszi ki, és ezen a téren nem figyelhető meg nagyarányú keresletbővülés, így az árat legfeljebb a spekulánsok hajthatják fel. Reményik véleménye szerint tisztán piaci folyamatok következtében csak akkor szabadulna el az ár, ha például Kína, India és a többi fejlődő ázsiai állam hirtelen nagy félvezető-gyártási potenciálra tenne szert.

Az ékszer itthon nem lesz drágább

A magyar ékszerpiacra nem lesz nagy hatással az áremelkedés - mondta a szakértő. Az arany árával kapcsolatos hírek esetén mindig figyelembe kell venni a dollárárfolyamot: ha a dollár gyengül, itthon olcsóbb lesz az arany. Ekképpen csak akkor lehetne számítani a magyar kiskereskedelmi árak növekedésére, ha az áremelkedés a dollár erősödése mellett következne be. Ha ilyen körülmények között 10 százalékkal drágulna az arany, a kiskereskedelemben akkor is csak maximum 5 százalékkal nőne az ár. Ez természetesen csak a tisztán aranyból készült ékszerekre vonatkozik, és azok közül is leginkább az alacsony feldolgozottságú termékekre, melyeknél az alapanyagár a meghatározó.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft