Árpád
-2 °C
3 °C

Az EU korlátozza az aranyrészvényhez fűződő jogokat

2002.06.05. 09:05
Az Európai Unió legfelső bírósága törvénytelennek nyilvánította az állami aranyrészvény-tulajdont a francia Elf Aquitaine-ben és több portugál vállalatban, s ezzel korlátozta a tagállamok kormányainak erőfeszítéseit, hogy ellenőrzést gyakoroljanak a privatizált vállalatokban.
Az EU luxembourgi székhelyű legfelső bíróságának határozata értelmében jogszabályokba ütközik, hogy a francia állam egy korábbi privatizációs döntés következtében aranyrészvénnyel rendelkezik az Elf Aquitaine-ben. (Párizs ennek segítségével meg tudja akadályozni, hogy külföldi tulajdonos 20 százaléknál nagyobb részesedést szerezzen az olajcégben.)

Az indoklás szerint az aranyrészvényhez fűződő speciális szavazati jogok fenntartása akadályozza a tőke szabad áramlását; ez csak akkor törvényes, ha az ország nemzetvédelmének vagy energiaellátásának biztosítása indokolttá teszi.

A bíróság szerint azonban az Elf esetében - amely egyébként azóta fuzionált a másik francia olajvállalattal, a TotalFinával - az 1993-as kormányrendelettel az aranyrészvényhez biztosított jogok túlmentek a cél eléréséhez, azaz az üzemanyag-ellátás biztosításához szükséges mértéken.

A döntés a gyakorlat felülvizsgálatára kényszerítheti a tagállamokat

A Reuters szerint a döntés ösztönözni fogja a külföldi befektetéseket, amelyek értéke az EU tagországai között már 670 milliárd eurót ért el, és arra kényszeríti az unió tagjait, hogy vizsgálják felül aranyrészvény-gyakorlatukat.

A probléma azért került a bíróság elé, mert az EU brüsszeli bizottsága három tagország esetében keresettel élt az aranyrészvény által biztosított jogok ellen. Portugália ügyében a bíróság ugyancsak helyt adott a keresetnek, kifogásolva, hogy a jogszabály egy kalap alá veszi az EU-n belüli és kívüli külföldi befektetőket.

Belgiumban ezzel szemben a Distrigaz gázszolgáltató és a Société Nationale de Transport par Canalisations vízműcég esetében a bíróság jogosnak ismerte el az állami aranyrészvény fenntartását.A döntés jogi precedenst teremtett, így a brüsszeli bizottság várhatóan más tagországok kormányai ellen is keresetet nyújt be, hiszen a legtöbb jelentős jogokat biztosított magának a korábban monopolhelyzetben lévő cégek részleges privatizációja után.

Spanyolországban a Telefónica távközlési csoport, az Iberia légitársaság, a Repsol olajcég, az Endesa közművállalat, Olaszországban az áramtermelő és -szolgáltató ENEL S.p.A., az ENI S.p.A. olajvállalat és a Telecom Italia távközlési csoport válhat célponttá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?